İlaçlama suyu pH' sının bazı pestisitlerin bozunmasına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of pH of spraying water on the degradation of some pesticides
  1. Tez No: 920088
  2. Yazar: FATMA OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ġlaçlama suyu, Pestisit, Hidroliz, Spray water, Pesticide, Hydrolysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tarım ürünlerinde zarara sebep olan hastalık, yabancı ot ve zararlılardan korunmak için birçok farklı yöntem uygulanmasına rağmen bu yöntemler maalesef yeterli olamamaktadır. Bu durumda en kolay mücadele yöntemi olan kimyasal mücadelenin tercih edilmesinden dolayı yoğun pestisit kullanımı gerçekleĢtirilmektedir. Pestisit kullanımıyla birlikte kullanım hatalarının ortaya çıkması, pestisitin ilk baĢta hazırlanması esnasında daha uygulanmadan yok olmasına, ilaçlama tankındaki pestisit yoğunluğunun azalmasına sebep olabilmektedir. Bunun önlenmesi için ilaçlama tankındaki suyun pH'sının hangi ilaçlarda hangi seviyelerde olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. ÇalıĢmanın amacı seçilen pestisitlerin hangi pH aralığında bozulmadan ilaçlama suyunda kaldığı ve bunların yarılanma ömürlerinin (DT50) hesaplanmasıdır. ÇalıĢmada Deltamethrin, Chlorantraniliprole, Gamma-cyhalothrin, Lambda-cyhalothrin, Isoxaflutole, Thiencarbazone-methyl, Cyprosulfamide, Dicamba, Tritosulfuron, SMetolachlor, Nicosulfuron, Terbuthylazine, Mesotrione, Foramsulfuron, Iodosulfuron methyl-sodium, Isoxadifen-ethyl, Azoxystrobin, Cyproconazole etkili maddeli pestisitler pH 5, pH 6, pH 7, pH 8, pH 9 seviyelerinde ilaçlama suları kullanılarak denemeleri gerçekleĢtirilmiĢtir. Örneklemeler 0, 1, 2, 3, 24, 48, 72, 168 ve 336. saatlerde yapılarak alınan örnekler QuECheRS metodu ile ekstrakte edildikten sonra, analizleri LC/MS/MS cihazında yapılmıĢtır. ÇalıĢmada kullanılan insektisitlerin farklı pH'lardaki % kayıpları arasında istatistiksel açıdan fark gözlemlenmemiĢtir. Deltamethrin etkili maddesi için en uygun ilaçlama suyu pH'sının 8 olduğu tespit edilmiĢ olmasına karĢın istatistiksel açıdan pH'lar arasında fark çıkmamıĢtır. Deltamethrin için en hızlı hidrolizin olduğu ve yarılanma ömrünün en düşük olduğu pH değerinin ise pH 7 olduğu tespit edilmiştir. Fungusitlerde ise farklı pH'larda tank karıĢımlarının pestisit parçalanmasına etkisinde istatistiksel açıdan fark bulunmamıştır. Kullanılan herbisitler arasından Isoxaflutole için pH 5 en az azalmanın gerçekleştiği ilaçlama suyu olduğu hesaplanmıştır. Foramsulfuron etkili maddesi için ise pH 8 ve pH 6 önerilen seviyeler olarak hesaplanmıştır. Her etkili madde kendi içerisinde farklı kimyasal yapılara sahiptir. Bu yapılar su molekülleri ile karıştıklarında birçok çevre faktörleri de bunları etkilemektedir. Bu çalıĢmalar arttırılarak her etkili madde için ilaçlama tankında oluĢan kayıpların hesaplanması gerekliliği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the use of various methods to protect agricultural products from diseases, weeds and harmful pests, these methods are unfortunately inadequate. As a result, the easiest method of control, chemical control, is preferred, leading to intensive use of pesticides. Errors in pesticide application can cause the pesticide to break down before it is applied, reducing its concentration in the spray tank. To avoid this, it is essential to determine the appropriate pH of the water in the spray tank for different pesticides. The aim of this study is to determine the pH range in which selected pesticides remain stable in spray water and to calculate their half-life (DT50). The pesticides used in this study include active ingredients such as deltamethrin, chlorantraniliprole, gammacyhalothrin, lambda-cyhalothrin, isoxaflutole, thiencarbazone-methyl, cyprosulfamide, dicamba, tritosulfuron, s-metolachlor, nicosulfuron, terbuthylazine, mesotrione, foramsulfuron, iodosulfuron-methyl-sodium, isoxadifen-ethyl, azoxystrobin and cyproconazole. Experiments were conducted with spray water at pH 5, 6, 7, 8 and 9. Samples were taken at 0, 1, 2, 3, 24, 48, 72, 168 and 336 hours. After extraction by the QuEChERS method, the samples were analysed by LC/MS/MS. No statistically significant differences were observed in the percentage loss of insecticide at different pH levels. Although pH 8 was found to be the most appropriate pH for deltamethrin, no significant statistical differences were found between pH levels. The fastest hydrolysis and the lowest half-life for deltamethrin were observed at pH 7. For fungicides, no statistically significant differences were found in the effect of different pH levels on pesticide degradation in tank mixes. For herbicides, pH 5 was calculated as the spray water condition that caused the least degradation for isoxaflutole. For foramsulfuron, pH 8 and pH 6 were identified as the recommended values. Each active ingredient has a unique chemical structure that interacts differently with water molecules and is influenced by different environmental factors. This study highlights the need to increase similar research efforts to calculate pesticide losses in spray tanks for each active ingredient.