Ahenkli liderliğin hasta merkezli bakım yetkinliğine etkisinde sosyal zekânın ve tükenmişliğin aracılık rolü
The mediating role of social intelligence and burnout in the effect of resonant leadership on patient-centered care competence
  1. Tez No: 920266
  2. Yazar: AYŞE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Education, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ahenkli liderlik, hasta merkezli bakım, sosyal zekâ, tükenmişlik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında ahenkli (resonant) liderliğin hasta merkezli bakım yetkinliğine (HMBY) etkisinde sosyal zekâ ve tükenmişliğin aracılık rolünün araştırılmasıdır. Çalışma verileri Konya İli Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli 385 sağlık çalışanının katılımıyla elde edilmiştir. Katılımcılara Estabrooks ve ark (2009) tarafından geliştirilen Ahenkli Liderlik Ölçeği, Hwang (2015) tarafından tasarlanan HMBY ölçeği, Silvera ve ark (2001) tarafından geliştirilen Tromso Sosyal Zekâ Ölçeği ve Schaufeli ve ark (2019) tarafından literatüre kazandırılan BAT-TR kullanılmıştır. Çalışmada yapısal eşitlik modeli (YEM) ve yol (path) analizi yapılmıştır. Bulgulara göre ahenkli liderliğin hasta merkezli bakım yetkinliği üzerinde pozitif yönde etkisi bulunmaktadır (β=0,275; t=4,939; p0,05). Tükenmişliğin HMBY üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır (β=-0,083; t=-1,549; p>0,05). Ahenkli liderliğin HMBY'ne etkisinde tükenmişliğin aracılık rolü de bulunmamaktadır (β=0,003; %95 GA [-0,004, 0,024]). Sonuç olarak ahenkli liderler, sağlık çalışanlarının hasta merkezli bir yaklaşım benimsemesine katkı sağlamaktadır. Sosyal zekâ, ahenkli liderlik ile hasta merkezli bakım yetkinliği arasındaki bağlantıyı güçlendiren bir faktör olarak işlev görmektedir. Tükenmişlik ise ahenkli liderliğin hasta merkezli bakım yetkinliği üzerindeki etkisini açıklayan bir faktör olarak rol oynamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the mediating role of social intelligence and burnout in the effect of resonant leadership on patient-centered care competence (PCCC) in healthcare professionals. The study data were obtained with the participation of 385 healthcare workers at Selçuk University Faculty of Medicine Hospital in Konya. The participants were administered the Resonant Leadership scale developed by Estabrooks et al (2009), the HMBY scale designed by Hwang (2015), the Tromso Social İntelligence scale developed by Silvera et al (2001), and the BAT-TR introduced to the literature by Schaufeli et al (2019). In the study, structural equation modeling (SEM) and path analysis were conducted. According to the findings, resonant leadership has a positive effect on patient-centered care competence (β=0,275; t=4,939; p0,05). Burnout does not have a significant effect on PCCC (β=-0,083; t=-1,549; p>0,05). There is no mediating role of burnout in the effect of resonant leadership on PCCC (β=0,003; %95 GA [-0,004, 0,024]). As a result, resonant leaders contribute to the adoption of a patient-centered approach by healthcare professionals. Social intelligence functions as a factor that strengthens the link between resonant leadership and patient-centered care competence. Burnout does not play a role as a factor explaining the effect of resonant leadership on patient-centered care competence.