Doğanşehir ilçesinin (Malatya) arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişimi 1990-2023
Land use and land cover change of Doğanşehir district (Malatya) 1990-2023
- Tez No: 920389
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: CORINE sınıflandırması, Arazi Kullanımı ve Arazi Örtüsü, Uydu Verileri, CBS, Malatya, Doğanşehir, CORINE classification, Land Use and Land Cover, Satellite Data, GIS, Malatya, Doğanşehir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Arazi örtüsü ve kullanımı sınıflarının mevcut konumsal dağılımlarının belirlenmesi ve süreç boyunca meydana gelen değişimlerinin incelenmesi sosyal, kültürel, ekonomik ve birçok alanda yapılan çalışmalar için önemli bir temel oluşturmaktadır. Günümüzde arazi kullanımının mekânsal ve zamansal değişimi, uzaktan algılama teknikleri ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak belirlenebilmektedir. Çalışmada arazi çalışmaları ve gözlemleri ile incelemeler yapılmış, arşivler taranmış, güncel verilere ulaşılmış ve arazideki değişimi göstermek için fotoğraflar çekilmiştir. Bu çalışmada 5 TM görüntülü 7 bantlı ve 6 bant(ısıl bant) hariç 30 m çözünürlüğe sahip LANDSAT verileri kullanılarak Doğanşehir (Malatya) ilçesinin arazi kullanım ve arazi örtüsü değişim analizi yapılmıştır. LANDSAT veri tabanından alınan bilgiler CORINE sınıflandırma sisteminden yararlanılarak 7 farklı arazi sınıfında 1990- 2000, 2000-2010, 2010-2023 periyotları oluşturularak değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde 2023 yılı sonunda çıplak, kayalık ve taşlık alanlar sınıfına giren arazilerin 572,01 km2 oranında artış gösterdiği, orman alanlarının 24,73 km2 arttığı ve mera alanlarının 159,69 km2 oranında azaldığı saptanmıştır. Meydana gelen bu değişimler oran olarak değerlendirildiğinde çıplak, kayalık ve taşlık alanlar sınıfına giren arazilerin %41,93 arttığı, orman alanlarının %1,81 ve mera alanlarının sadece %11,71 oranında artış olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışmada arazi kullanım ve arazi örtüsü haritaları oluşturularak değişimlerin mekânsal olarak dağılımları da belirlenip harita üzerinden incelemeler yapılmıştır. Ayrıca yaklaşık 33 yıllık süreç içerisinde hem tarım alanlarının hem de orman alanlarının bir kısmı yapay alanlara kaydığı gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda arazi örtüsü ve arazi kullanımının incelenmesinde elde edilen güvenilir veriler ve sonuçlar ile uydu görüntülerinin geniş alanları, zaman periyodlarında ve yüksek çözünürlüklü olarak gözlemleme kabiliyetlerinden faydalanılabileceği görülmüştür. Doğanşehir ilçesinde arazi kullanımı ve arazi örtüsünde meydana gelen değişimler incelenip yorumlanarak ilçenin gelişim ve kalkınması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of the current spatial distribution of land cover and use classes and examination of the changes that occurred throughout the process constitute an important basis for studies carried out in social, cultural, economic and many other fields. Today, spatial and temporal changes in land use can be determined using remote sensing techniques and geographic information systems. In the study, field studies and observations were conducted, archives were scanned, current data were accessed and photographs were taken to show the changes in the land. In this study, LANDSAT data with 5 TM images, 7 bands and 30 m resolution except for 6 bands (thermal band) were used to analyze the land use and land cover changes in Doğanşehir (Malatya) district. The information obtained from the LANDSAT database was evaluated by creating the periods 1990-2000, 2000-2010, 2010-2023 in 7 different land classes using the CORINE classification system. As a result of the evaluations, it was determined that by the end of 2023, the lands classified as bare, rocky and stony areas increased by 572.01 km2, forest areas increased by 24.73 km2 and pasture areas decreased by 159.69 km2. When these changes are evaluated as a ratio, it is seen that the lands classified as bare, rocky and stony areas increased by 41.93%, forest areas increased by 1.81% and pasture areas increased by only 11.71%. In addition, land use and land cover maps were created in the study, the spatial distribution of the changes was determined and examinations were made on the map. In addition, it was observed that both agricultural areas and a part of forest areas shifted to artificial areas in a period of approximately 33 years. As a result of the study, it was seen that reliable data and results obtained in the examination of land cover and land use and the ability of satellite images to observe large areas in time periods and with high resolution can be used. The changes in land use and land cover in Doğanşehir district were examined and interpreted, and suggestions were made for the development and progress of the district.