İris kıskaçlı afakik göz içi lens implantasyonugörsel sonuçları ve komplikasyonaları
Visual outcomes and complications of iris-claw intraocular lens implantation in aphakic eyes
  1. Tez No: 920533
  2. Yazar: EBUBEKİR DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSAL MELDA YENEREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İris kıskaçlı lens, afaki, Iris-claw lens, aphakia, intraocular lens implantation, visual outcomes, complications
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Çeşitli nedenlerle afaki oluşmuş, primer olarak göz içi lensi implante edilememiş kapsüler desteği olmayan hastalara uyguladığımız iris kıskaçlı lens implantasyonu sonuçlarını değerlendirmek. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2010 Mayıs 2013 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hast anesi Sadık Eratik Göz Kliniğinde afaki tanısı alan 26 hastanın 26 gözüne uygulanan iris clow lens implantasyonu sonuçları retrospektif olarak incelendi. Olguların 11'i kadın(% 42,3), 15'sı erke (% 57,7)olup toplam 26 hasta çalışma kapsamına alındı. Olguların 18i'ne İKL ön kamaraya,8'ine arka kamaraya yerleştirildi. Hastaların ortalama takip süresi 9.2 aydır. Olguların preop ve postop kornea endotel sayısı,snellen eşeline göre en iyi düzeltilmiş görme keskiniği, gib, intraoperatif ve postoperatif dönemdeki komplikasyonları incelendi. BULGULAR: Ameliyat sonrası Snellen eşeline göre tashihli görme keskinliğinin tüm olgularda aynı veya tatminkar artış gösterdiği gözlendi.Göz içi basınçlarında anlamlı bir artış görülmedi.İris kıskaçlı lenslerin ön kamaraya yerleştirilen vakalarda kornea endotel kaybının %11,2 ,arka kamaraya fikse edilen olgularda ise %6,7 olduğu saptandı. İntaroperatif 1 adet iridodiyaliz, postoperatif dönemde en önemli komplikasyonlar retina dekolmanı, KMÖ ve lens tiltasyonuydu. SONUÇ: Kapsüler desteği olmayan afakik hastalarda sekonder GİL seçeneklerinden İris kıskaçlı lensler etkin ve güvenilir bir seçenektir. Lensin kullanılması cerrahi süre açısından kısa ve teknik olarak kolaydır. Bununla birlikte pupil önüne ve retropupiller mesafeye implantasyonda cerrahi tecrübe gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the outcomes of iris-claw intraocular lens (IOL) implantation in patients with aphakia who could not undergo primary IOL implantation due to lack of capsular support. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on the outcomes of iris-claw lens implantation in 26 aphakic eyes of 26 patients diagnosed with aphakia at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Sadık Eratik Ophthalmology Clinic, between January 2010 and May 2013. Of the patients, 11 were female (42.3%) and 15 were male (57.7%). In 18 cases, the lens was implanted in the anterior chamber, while 8 cases received implantation in the posterior chamber. The mean follow-up period was 9.2 months. The study evaluated preoperative and postoperative corneal endothelial cell count, best-corrected visual acuity (BCVA) using the Snellen chart, intraocular pressure (IOP) changes, and intraoperative/postoperative complications. Results: Postoperative BCVA, assessed via the Snellen chart, showed either stability or a satisfactory increase in all cases. No significant increase in intraocular pressure (IOP) was observed. Corneal endothelial cell loss was measured at 11.2% in anterior chamber fixations and 6.7% in posterior chamber fixations. Intraoperative complications included one case of iridodialysis, while the most significant postoperative complications were retinal detachment, cystoid macular edema (CME), and lens tilt. Conclusion: Iris-claw lenses are an effective and reliable secondary IOL option for aphakic patients with no capsular support. The implantation procedure is technically simple and requires a shorter surgical time. However, implantation in both the pupillary plane and retropupillary space requires surgical expertise.