Klasik dönem Batı ve İslam felsefesi'nde Tanrı ve hakikat
God and conditions in classical period Western and Islamic philosophy truth
- Tez No: 920606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Tanrı, hakikat, anlam ve zorunluluk, Human, God, truth, meaning and necessity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
İnsan ve hayatın anlamsal bir bütün olduğu kabulünden başlayarak, bu bütünün doğal bir fenomen olarak çıkarsamalardan ibaret olduğunu söylemek mümkündür. Burada vurgulanmak istenen asıl husus, insanın anlamsal bir bütünün parçası olmaksızın kendisi dediği şey olarak bütüncül bir tanım ihtiva edemeyecek olmasıdır. Bu bakımdan insan ve anlamsal bütünlük kesin ve ayrışmaz bir yapı arz edeceğinden, onun yaşamakla yükümlü olduğu hayatını ve insan olma zorunluluğunu bu bağlamda kendisi olarak belirlenmiş zemine oturtması kaçınılmaz olacaktır. Böylece insan için gaye, aslında salt bir netice olarak değil, aynı zamanda kendi hareket dinamiği olarak daha en başından itibaren var olana denmektedir. Bu çalışmadaki amaç, inanmanın bir gaye olarak sürece ilintili olan şey olmaktan öte, onun aslında varlık ile yani kendisini varsayarak inanan ya da kabul eden için kendisi ile birlikte varlık anlamında da bir dayatma olduğunu göstermektir. Bu bağlamda, Tanrı ve hakikat olgularının düşünmenin ve ideal bir anlam formunun gereği olarak bir sürece ilişik olan değil, bizzat o sürecin belirleyicisi olarak var olduğunu görmek bu bakımdan önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Batı ve İslam klasik düşüncesindeki Tanrı ve hakikat olgularının açılımları, önemli ekol ve düşünürler üzerinden ele alınmaktadır. Bu sayede iki farklı düşünce disiplinindeki ortak ve farklı yönlerin neler olduğunu görmek mümkün olacaktır. Burada asıl gaye, Tanrı ve hakikat olgularının neden insanda sonradan ya da tecrübeye dayalı şekilde değil de, insanın bir varlık olma gereksiniminden kaynaklandığını vurgulamaktır. Buradan ulaşmaya çalışılan, Tanrı ve hakikat olgusuna yönelik basit bir takipten ziyade, konunun insandaki bütüncül mevcudiyetine odaklanmaktır. İnsanın varlık gösterdiği her zaman ve zeminde Tanrı ve hakikat olgularının bir boşluk doldurmak yerine, kendi dönüştürücü etkisi olan ve bu etkisi sayesinde insanı da dönüştürdüğüne dair bir düşünceyi ve umudu benzer çalışmalara ilham etme arzusu bizi bu çalışmaya teşvik etmiştir. Böylece insanın yaşadığı tüm alanlardaki Tanrı ve hakikat olgusu daha ayrıntılı ve bütüncül görülebilecektir. İnsanda doğuştan Tanrı ve hakikat olgusu ile bitişik bir varlık zorunluluğunun insan kaynaklı olmadığını, aksine Tanrı ve hakikatin bizzat kendi olgusal değerinden kaynaklı olduğunu anlamaya çalışmak bu tezin ana gayesidir.
Özet (Çeviri)
Starting from the acceptance that human beings and life are a semantic whole, it is possible to say that this whole consists of inferences as a natural phenomenon. The main point to be emphasized here is that a person cannot contain a holistic definition of what he calls himself without being part of a semantic whole. In this respect, since human beings and semantic integrity will have a definite and inseparable structure, it will be inevitable for them to base the life they are obliged to live and the necessity of being human on the ground determined by themselves in this context. Thus, the purpose for man is actually that which exists from the very beginning, not only as a result, but also as its own movement dynamics. The purpose of this study is not only that belief is something related to the process as a purpose, but also that it is actually related to existence, that is, to the believer or believer by assuming himself. It is also to show that there is an imposition in terms of existence for the one who accepts it. In this context, it is important to see that the facts of God and truth exist as the determinant of that process, not as a requirement of thinking and an ideal form of meaning. is of importance in this respect. In this study, the concepts of God and truth in Western and Islamic classical thought are discussed through important schools and thinkers. In this way, it will be possible to see the common and different aspects of two different disciplines of thought. The main purpose here is to emphasize why the phenomena of God and truth arise from man's need to be a being, rather than occurring later or based on experience. What is tried to be achieved here is to focus on the holistic existence of the subject in humans, rather than a simple pursuit of the phenomenon of God and truth. In every time and place where humans exist, the phenomena of God and truth, instead of filling a void, have their own transformative effect and transform humans thanks to this effect. The hope and desire to inspire similar studies encouraged us to do this work. Thus, the phenomenon of God and truth in all areas where people live can be seen in more detail and holistically. The main aim of this thesis is to try to understand that the necessity of an innate existence adjacent to the phenomenon of God and truth in humans does not originate from humans, on the contrary, it originates from the factual value of God and truth itself.