Farklı alıç (Crataegus monogyna) genotiplerinin moleküler, morfolojik ve biyokimyasal özelliklerinin karakterizasyonu
Molecular morphological and biochemical characterization of different hawthorn (Crataegus monogyna) genotypes
- Tez No: 920710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alıç, Crataegus monogyna, Biyokimyasal, Bireysel fenolik, ISSR, Crataegus monogyna, Biochemical, Individual phenolic, ISSR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
FARKLI ALIÇ (Crataegus monogyna) GENOTİPLERİNİN MORFOLOJİK, BİYOKİMYASAL VE MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONU Bora ERKEK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2025 Danışman: Doç. Dr. Mehmet YAMAN ÖZET Bu çalışma, Orta Kelkit vadisinde bulunan Sivas ilinin Suşehri ve Akıncılar ilçesinde doğal olarak yetişen farklı alıç (Crataegus monogyna) genotiplerinin morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonu amacıyla yürütülmüştür. Genotiplerde, meyve ağırlığı 2.87 g ile 2.08 g, meyve eni 18.39 mm ile 16.07 mm arasında, meyve boyu 16.36 mm ile 15.25 mm arasında, meyve çekirdek ağırlığı 0.51 g ile 0.11 g arasında ve meyve çekirdek sayısı 1.00 ile 2.00 arasında değişmiştir. Yaprak eni 41.19 mm ile 19.53 mm arasında, yaprak boyu 47.85 mm ile 26.10 mm arasında, yaprak sapı boyu 23.53 mm ile 9.53 mm arasında ve yaprak sapı kalınlığı 0.86 mm ile 0.33 mm arasında değişişklik göstermiştir. Alıç genotiplerinin toplam fenolik madde içeriği 491.88 ile 151.34 mg GAE/100 g arasında, toplam flavonoid içeriği 48.13 ile 16.74 mg KE/ 100 g arasında, toplam antioksidan içeriği %56.70 ile %29.20 arasında ve toplam antosiyanin içeriği 79.79 ile 26.34 mg cyn-3-gluc/100g arasında değişmiştir. Alıç genotiplerinde en yüksek bireysel fenolikler rutin (74.05-1.57), aminobenzoik (38.56-23.15) ve kateşin (29.53-5.12) olarak belirlenmiştir. Çalışmada7 farklı ISSR primerinden 62 skorlanabilir bant elde edilmiş ve bu bantların 55'i polimorfiktir. Ortalama Çalışmada7 farklı ISSR primerinden 62 skorlanabilir bant elde edilmiş ve bu bantların 55'i polimorfiktir. Polimorfizm oranı %89.11 ve primerlerin bant uzunlukları 200 ile 1200 bp arasında değişmiştir. Moleküler analizler sonucunda oluşturulan dendogramda genotipler iki ana kümeye ayrılmıştır. Temel bileşen analizine göre, üç temel bileşen toplam varyasyonun %60,57'sini açıklamaktadır. Bölgedeki alıçlar arasında morfolojik ve moleküler düzeyde geniş varyasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
MOLECULAR MORPHOLOGICAL AND BIOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF DIFFERENT HAWTHORN (Crataegus monogyna) GENOTYPES Bora ERKEK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, February 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Mehmet YAMAN ABSTRACT This study was carried out for the morphological, biochemical and molecular characterization of different hawthorn (Crataegus monogyna) genotypes growing naturally in Suşehri and Akıncılar districts of Sivas province in the Middle Kelkit valley. In the genotypes, fruit weight varied between 2.87 g and 2.08 g, fruit width between 18.39 mm and 16.07 mm, fruit length between 16.36 mm and 15.25 mm, fruit seed weight between 0.51 g and 0.11 g, and fruit seed number between 1.00 and 2.00. Leaf width varied between 41.19 mm and 19.53 mm, leaf length varied between 47.85 mm and 26.10 mm, petiole length varied between 23.53 mm and 9.53 mm and petiole thickness varied between 0.86 mm and 0.33 mm. In hawthorn genotypes, total phenolic content varied between 491.88 and 151.34 mg GAE/100 g, total flavonoid content varied between 48.13 and 16.74 mg KE/100 g, total antioxidant content varied between 56.70% and 29.20% and total anthocyanin content varied between 79.79 and 26.34 mg cyn-3-gluc/100 g. The highest individual phenolics in hawthorn genotypes were determined as rutin (74.05-1.57), aminobenzoic (38.56-23.15) and catechin (29.53-5.12). In the study, 62 scorable bands were obtained from 7 different ISSR primers and 55 of these bands were polymorphic. The polymorphism rate was 89.11% and the band lengths of the primers varied between 200 and 1200 bp. In the dendogram created because of molecular analysis, genotypes were divided into two main clusters. According to the principal component analysis, three principal components explain 60.57% of the total variation. Wide variation was detected at morphological and molecular levels among hawthorns in the region.