Türk sosyal güvenlik hukukunda ailenin korunması
Protection of the family in Turkish social security law
- Tez No: 921095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Hukuku, Aile, Ailenin Korunması, Social Security, Social Security Law, Family, Protection of Family
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Aile, evlilik ya da kan bağına dayalı, karı, koca, çocuk ve kardeşler arasında akrabalık ilişkilerinin yaşandığı toplumun içinde bulunan en küçük birimi ifade eder. Aynı anda aile, toplumların kültürel aktarımını sağladığı, siyasal, sosyal, eğitim ve ekonomik tüm özelliklerini içine alan bir kurumdur. Aile, bu özelliklerini koruyarak sağlıklı ve güçlü toplumların devamlılığını sağlamaktadır. Tüm bireyler için güvenli kabul edilen aile kurumunun gerek primli sigortanın ölüm sigortası koluyla gerekse primsiz sigortada sosyal yardım ve sosyal hizmetler yoluyla ailenin muhtaç duruma düşmekten korunarak devamlılığının sağlanmasıdır. Türk Sosyal Güvenlik Sistemi içinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ailenin korunması adına gerekli düzenlemeler yapıldığını ortaya koyarak primli sosyal güvenlik sisteminin ölüm sigortası kolu üzerinden belirli bir kesimi kapsamına almasıyla sistemde oluşan boşluklar ve primsiz sosyal güvenlik sisteminden sağlanan yardım ve hizmetlerin insanların yaşamlarını sürdürebilecek düzeyde olmadığını, asgari geçim şartlarının ne kadar altında kaldığını güncel rakamlar üzerinden ortaya koyarak sistemin yetersiz yönlerine de eleştirel bir bakış açısı getirmektedir. Araştırma literatür taraması yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Family refers to the smallest unit in society where kinship relations are experienced between husband, wife, children and siblings based on marriage or blood ties. At the same time, family is an institution that provides cultural transmission of societies and includes all political, social, educational and economic characteristics. Family ensures the continuity of healthy and strong societies by preserving these characteristics. It is the continuity of the family institution, which is considered safe for all individuals, by protecting the family from falling into need, both with the death insurance branch of premium insurance and with social assistance and social services in non-premium insurance. It reveals that necessary arrangements have been made within the scope of Social Insurance and General Health Insurance Law No. 5510 in order to protect the family within the Turkish Social Security System, and it also brings a critical perspective to the inadequacies of the system by revealing the gaps in the system created by the inclusion of a certain segment in the death insurance branch of the premium social security system and the fact that the assistance and services provided by the non-premium social security system are not at a level that will sustain people's lives and how far below the minimum living conditions they are. The research was prepared using the literature review method.