Mirasçılıktan çıkarma
Disinheritance from inheritance
  1. Tez No: 921192
  2. Yazar: KÜBRA TANYELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Saklı Pay Kurumu, Mirasçılıktan Çıkarma, Mirasçılık Sıfatının Sona Ermesi, Reserved Share İnstitution, Disinheritance, Termination Of Heirship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türk Medeni Kanunu'nun 510 vd. maddelerinde düzenlenen mirasçılıktan çıkarma müessesesi saklı pay kurumunun tamamlayıcısı niteliğindedir. Mirasçılıktan çıkarma bir yönüyle saklı payı bulunan mirasçıyı cezalandırma amacına hizmet ederken diğer yönüyle onu korumaya çalışmaktadır. Kanunumuzun 510-512 maddeleri arasında düzenlenen cezai mirasçılıktan çıkarma müessesesi korunmaya layık olmayan saklı paylı mirasçıların kanunda sayılan sınırlı nedenlerin gerçekleşmesi durumunda miras payının tamamından veyahut bir kısmından mahrum kalmasını sağlayarak mirasçının mirasbırakan tarafından cezalandırılmasına olanak tanımaktadır. Kanunumuzun 513'üncü maddesinde düzenlenen koruyucu mirasçılıktan çıkarma ise borç ödemekten aciz durumda bulunan saklı paylı mirasçıların saklı paya sahip altsoyunu koruma amacına hizmet etmektedir. Çalışmamızda saklı pay kurumunun tamamlayıcısı olarak düzenlenen mirasçılıktan çıkarma kurumu ele alınarak, mirasçılıktan çıkarmanın amacı ve sonuçları ile çıkarma tasarrufunun hangi durumlarda hükümsüz kalacağı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The disinheritance procedure regulated under Articles 510 et seq. of the Turkish Civil Code is complementary to the institution of reserved share. While disinheritance serves the purpose of penalising the heir with a reserved share in one aspect, it tries to protect him/her in another aspect. The penal disinheritance procedure, which is regulated under Articles 510-512 of our Law, allows the heir to be penalised by the heir by depriving the heirs with reserved shares, who are not worthy of protection, of all or part of the inheritance share in case of the realisation of the limited reasons listed in the law. Protective disinheritance, which is regulated under Article 513 of our Law, serves the purpose of protecting the heirs with reserved shares who are incapable of paying debts and their descendants with reserved shares. In our study, we have tried to reveal the purpose and consequences of disinheritance and the conditions under which the disposition of disinheritance will be null and void.