Yüksek teknoloji girişimciliğinin KOBİ'lerin yenilikçi performansı üzerindeki etkisi: Türkiye'den kanıtlar
The effect of high-tech entrepreneurship on SMEs' innovative performance: Evidence from Türkiye
- Tez No: 921261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAWOUD ALMOHAMMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yüksek Teknoloji Girişimciliği, Özümseme Kapasitesi, Yenilikçi Performans, Entrepreneurship, High-Tech Entrepreneurship, Absorptive Capacity, Innovative Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, KOBİ'lerde yüksek teknoloji girişimciliğin yenilikçi performans üzerindeki etkisinin incelenmesi ve bu etki üzerinde özümseme kapasitenin mediatör rolü araştırılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır, veri toplama aracı ise anketi kullanılarak toplamda 212 anket toplanmıştır, kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (PLS-YEM) kullanılarak çalışmanın hipotezleri test edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular kapsamında, yüksek teknoloji girişimcilik ile özümseme kapasitesi ve yenilikçi performans arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu; özümseme kapasitesi ile yenilikçi performans arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yüksek teknoloji girişimcilik ile yenilikçi performans ilişkisinde özümseme kapasitenin kısmi aracılık rolü bulunduğu tespit edilmiştir, dolayısıyla böyle bir bağlamda özümseme kapasitesini anlamak çok önemlidir. Elde edilen sonuçlara dayanarak çalışma, yüksek teknoloji girişimciliğin benimsenmesinin gerekliliği ve şirketin bilgiyi özümseme, dönüştürme ve kullanma yeteneklerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi öneri sundu. Bu çalışma, Yüksek teknoloji girişimciliğini anlamak ile, yüksek teknoloji girişimciliği ve KOBİler'in yenilikçi performans ilişkisinde, özümseme kapasitenin aracılık rolünün belirlenmesi ile literatüre katkı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of high-tech entrepreneurship on firm innovative performance and the mediating effect of absorptive capacity in the relationship between high-tech entrepreneurship and firm innovative performance. A quantitative methodology was used to collect data through a structured questionnaire, using a convenience sampling technique from 212 SMEs. Structural equation modelling (PLS-SEM) was used to test the study hypotheses. The results indicated that high-tech entrepreneurship affects both the absorptive capacity and firm innovative performance, absorptive capacity also has an impact on firm innovative performance. Additionally, absorptive capacity partially mediates the relationship between high-tech entrepreneurship and firm innovative performance hence, it is essential to comprehending absorptive capacity in this context. Based on findings, the study presented a set of recommendations, including the need to adopt high-tech entrepreneurship and develop the firm's capabilities to absorb, transform and exploit knowledge. This study makes significant contributions to the current literature by expand the understanding of high-tech entrepreneurship and throw light on the role of absorptive capacity in innovative performance of firms.