Böbrek yetmezliği olan hastalarda karbondioksit anjiyografinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of carbon dioxide angiography in patients with renal failure
- Tez No: 921330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Böbrek yetmezliği, endovasküler girişimler, karbondioksit anjiyografi, kontrast kaynaklı nefropati, periferik arter hastalığı, Carbon dioxide angiography, contrast-induced nephropathy, endovascular interventions, peripheral artery disease, renal insufficiency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: PAH tedavisinde kullanılan endovasküler girişimler, damarın anatomik yapısını görüntülemek ve girişim doğruluğunu artırmak için genellikle iyotlu kontrast maddelere ihtiyaç duyar. Ancak böbrek yetmezliği bulunan hastalarda iyotlu kontrast maddeler kontrast kaynaklı nefropati (KKN) riskini artırarak ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada, karbondioksit (CO₂) anjiyografinin, PAH'lı ve böbrek yetmezliği bulunan hastalarda güvenilir bir kontrast ajanı olarak etkinliği ve güvenliği değerlendirilmiştir. YÖNTEM: Mart 2021- Aralık 2022 döneminde tarihleri arasında kliniğimizde endovasküler girişim uygulanan 97 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. CO₂ anjiyografi rehberliğinde balon anjiyoplasti, stentleme ve trombektomi gibi endovasküler işlemler uygulanmıştır. CO₂, dijital subtraksiyon anjiyografi cihazı ile kontrollü şekilde damar içine verilmiş, görüntüleme ve işlem doğruluğu değerlendirilmiştir. Böbrek fonksiyonları işlem öncesinde ve sonrasında kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) ölçümleriyle değerlendirilmiştir. BULGULAR: Endovasküler girişimlerde işlem başarı oranı %90,7 olarak bulunmuştur. İşlem öncesi ve sonrası kreatinin ve eGFR değerlerinde anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Damarların stenoz, oklüzyon ve tromboembolik bölgeleri CO₂ kullanılarak net bir şekilde görüntülenmiştir. SONUÇ: Çalışmamızda CO₂ anjiyografi, PAH'lı ve böbrek yetmezliği bulunan hastalarda hem tanısal hem de terapötik endovasküler girişimlerde güvenilir ve etkili bir kontrast ajanı olarak değerlendirilmiştir. Böbrek fonksiyonlarının işlem sonrası korunmuş olması ve komplikasyon oranlarının düşük olması, CO₂'nin nefrotoksisite riskini ortadan kaldıran güvenli bir alternatif olduğunu ortaya koymaktadır. Daha geniş hasta grupları üzerinde yapılacak ileriye dönük çalışmalar, bu yöntemin klinik uygulamalardaki etkinliğini ve güvenilirliğini daha da belirgin hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Efficacy of Carbon Dioxide Angiography in Patients with Renal Failure AIM: Endovascular interventions used in the treatment of peripheral artery disease (PAD) often require iodinated contrast agents to visualize the vascular anatomy and enhance procedural accuracy. However, in patients with renal insufficiency, iodinated contrast agents significantly increase the risk of contrast-induced nephropathy (CIN), leading to severe complications. This study aimed to evaluate the efficacy and safety of carbon dioxide (CO₂) angiography as a reliable contrast agent in patients with PAD and renal insufficiency. METHOD: This study was conducted on 97 patients who underwent endovascular interventions at our clinic between March 2021 and December 2022. Endovascular procedures such as balloon angioplasty, stenting, and thrombectomy were performed under CO₂ angiography guidance. CO₂ was administered in a controlled manner using a digital subtraction angiography (DSA) device, and imaging and procedural accuracy were evaluated. Renal function was assessed pre- and post-procedure by measuring creatinine levels and estimated glomerular filtration rate (eGFR). RESULTS: The procedural success rate for endovascular interventions was found to be 90.7%. No significant changes were observed in creatinine levels and eGFR values before and after the procedure. Stenosis, occlusion, and thromboembolic regions of the vessels were clearly visualized using CO₂. CONCLUSION: In our study, CO₂ angiography was evaluated as a safe and effective contrast agent for both diagnostic and therapeutic endovascular procedures in patients with PAD and renal insufficiency. The preservation of renal function after the procedure and the low complication rates demonstrate that CO₂ is a safe alternative that eliminates the risk of nephrotoxicity. Prospective studies on larger patient groups are needed to further elucidate its clinical efficacy and safety.