Hemodiyaliz hastalarının bakım vericilerinin bakım yükleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the care burden and healthy lifestyle behaviors of the care providers of hemodialysis patients
- Tez No: 921465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER ERGÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım yükü, bakım verici, hemodiyaliz, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Caregivers, care burden, hemodialysis, healthy lifestyle behaviors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Araştırma, hemodiyaliz hastalarının bakım vericilerinin bakım yükleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkiyi belirleme amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı olarak yapıldı. Veriler Kars Harakani Devlet Hastanesi diyaliz ünitesinde 01.04.2024- 01.08.2024 tarihleri arasında toplandı. Araştırma yapılan süreçte, diyaliz merkezinde tedavisi devam eden 72 diyaliz hastasının araştırmaya alınma kriterlerini sağlayan 69 bakım vericisi çalışmaya dâhil edildi. Araştırma verileri Bakım Verici Tanıtım Formu, Bakım Verenlerin Yükü Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelikler, standart sapma, ortalama, Cronbach Alpha, Varyans analizi, Student T testleri ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Bakım vericilerin, BVYÖ toplam puan ortalaması 56.80±16.29, SYBD toplam puan ortalaması 151.14±24.22'dir. Medeni durum, hasta ile yakınlık durumu ve çocuk sahibi olma durumu ile BVYÖ toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşmuştur (p0.05). Sonuç: Bakım vericilerin, BVYÖ ve SYBDÖ toplam puan ortalamaları yüksek düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the relationship between caregiving burdens of hemodialysis patients caregiver and healthy lifestyle behaviors. Material and Method: The study was conducted as descriptive. The data of the study were collected in the dialysis unit of Kars Harakani State Hospital between 01.04.2024 and 01.08.2024. During the research period, a total of 69 relatives of 72 dialysis patients who met the inclusion criteria and voluntarily consented to participate in the study were included in the study. The research data were collected using the Caregivers Introductory Form, Caregiver Burden Scale (CBS) and the Healthy Lifestyle Behaviors Scale-II (HLBS- II). In statistical analyses of the data included percentiles, standard deviation, mean, Cronbach Alpha, Variance Analysis, Student T tests, and Pearson correlation analysis. Results: The total point average of patients caregiver, CBS is 56.80± 16.29, HLBS total point average is 151.14± 24.22'. There was a statistically significant difference between the marital status, the patient's proximity status and the state of having children and the CBS total score average. There was a statistically significant difference between the gender and the HLBS total score average (p0.05) Conclusion: Total point averages of patients caregiver CBS and HLBS were found to be high.