Ortaokul öğrencilerinin dinamik geometri ortamlarında süslemeler aracılığıyla geometrik kavramları öğrenme süreçlerinin incelenmesi
Investigation of secondary school students' learning processes of geometric concepts through tessellations in dynamic geometry environments
- Tez No: 921671
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER YAVUZSOY KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Süslemeler, Etnomatematik, Öğretim deneyi, Dinamik geometri yazılımı, Tessellations, Ethnomathematics, Teaching experiment, Dynamic geometry software
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin dinamik geometri ortamlarında oluşturulan geometrik süslemeler aracılığıyla çeşitli geometrik kavramlarındaki gelişimi incelemektir. Nitel türdeki bu çalışmada öğretim deneyi modeli kullanılmıştır. Araştırma Konya iline bağlı Akşehir ilçesinde sosyo-ekonomik durumu orta-düşük seviyedeki bölgede yer alan bir devlet ortaokulunda 15 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrenciler arasından, yedi öğrenci odak katılımcılar olarak seçilmiştir. Odak katılımcılarla uygulama öncesi yarı yapılandırılmış yapılmıştır. Çalışma kapsamında öğrencilere öncelikle 5 hafta süren GeoGebra dinamik geometri programı tanıtımı yapılmıştır. Ardından öğrencilere süslemelerle ilgili 15 hafta öğretim uygulanmıştır. Çalışma yaprakları eşliğinde bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilen öğretimlerde öğrencilerin öncelikle süsleme fotoğrafını incelemeleri istenmektedir. Ardından öğrencilerin süslemeyi örüntü blokları ile oluşturması, GeoGebra'da inşa etmesi beklenmektedir. En son süslemeyi noktalı/izometrik kâğıda çizen öğrencinin süslemedeki tekrar birimini, bir köşe noktasındaki açılar arasındaki ilişkiyi ve süslemedeki dönüşümleri söylemesi istenmektedir. Her bir öğretim sonunda öğrencinin o günkü süreç ile ilgili günlük tutması zorunludur. Öğretimler esnasında sınıf video kaydı ve odak öğrencilerinin bilgisayar video kaydı alınmaktadır. Ayrıca öğretim süreçlerini yürüten araştırmacı da haftalık günlük tutmaktadır. Bu sayede olası veri kaybı minimuma düşürülmeye çalışılmıştır. 14. haftada ise öğrencilerin yaşam alanlarından bir süsleme örneğini belirleyip inşa edecekleri gezi etkinliği gerçekleştirilmiştir. Bu öğretim haftasında öğrencilerin matematikle kültür arasında ilişki kurmaları beklenmiştir. Öğrenciler tarihi Akşehir sokaklarında gezip süsleme örnekleri belirlemişler ve bilgisayarda süslemelerini inşa etmişlerdir. 15. haftada ise öğrenciler kişiye özgü bir süsleme inşa etmeye çalışmışlardır. Öğretim süreci bitiminde odak öğrencilerle son görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin ön görüşme ve son görüşme verileri karşılaştırıldığında uygulama sonrasında kavram bilgilerinin geliştiği, çokgen oluşturmadaki eksiklerini çoğunlukla giderdikleri, geometrik dönüşüm bilgilerinde ve süsleme analiz süreçlerinde ilerleme kaydettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the development of secondary school 8th grade students' various geometric concepts through geometric decorations created in dynamic geometry environments. In this qualitative study, the teaching experiment model was used. The research was conducted with 15 students from a public middle school located in a socio-economically mid-to-low-level area in Akşehir, a district of Konya. Among these students, seven students were selected as focus participants. Semi-structured interviews were conducted with the focus participants before the application. Within the scope of the study, the students were first introduced to the GeoGebra dynamic geometry program, which lasted 5 weeks. Then, students were taught about decorations for 15 weeks. In the teaching carried out in the computer laboratory accompanied by worksheets, students are first asked to examine the ornament photo. Then, students are expected to create the ornament with pattern blocks and construct it in GeoGebra. The student who draws the last ornament on dotted/isometric paper is asked to state the repetition unit in the ornament, the relationship between angles at a corner point and the transformations in the ornament. At the end of each teaching session, the student is required to keep a diary about that day's process. During the teaching sessions, classroom video recordings and computer video recordings of the focus students are taken. In addition, the researcher, who conducts the teaching processes, keeps a weekly diary. In this way, possible data loss has been reduced. In the 14th week, a field trip activity was held in which students would identify and build an example of decoration from their living spaces. This teaching week, students were expected to establish a connection between mathematics and culture. Students walked around the historical streets of Akşehir, identified examples of decorations and built their decorations on the computer. In the 15th week, students tried to build an original decoration. At the end of the teaching process, final interviews were held with the focus students. When the pre-interview and post-interview data of the students were compared, it was seen that their conceptual knowledge improved after the application, they mostly eliminated their deficiencies in creating polygons, and progress was made in their geometric transformation knowledge and ornament analysis processes.