Psikolojik danışmada süpervizyon ilişkisinin süpervizör rolleri, süpervizyonda kendini açma, rol çatışması ve rol belirsizliği ile ilişkilerinin incelenmesi
The Relationships of supervisory roles, self-disclosure in supervision, role conflict and role ambiguity with the supervisory relationship in counseling
- Tez No: 921680
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ DUY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Süpervizyon ilişkisi, Süpervizör rolleri, Rol çatışması, Rol belirsizliği, Süpervizyonda kendini açma, Supervisory relationship, Supervisory roles, Role conflict, Role ambiguity, Self-disclosure in supervision
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, süpervizyon ilişkisinin niteliğini belirleyen etmenlerden olan süpervizör rolleri, süpervizyon alanın yaşadığı rol çatışması ile rol belirsizliği ve süpervizyonda kendini açma değişkenleri ile ilişkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada öncelikle 'Süpervizyon İlişkisi Ölçeği-Kısa Form' ve 'Rol Çatışması ve Rol Belirsizliği Envanteri' Türkçeye uyarlanmıştır. Her iki ölçme aracı için de yapılan analizlerde ölçeklerin orijinalindeki yapılarının korunduğu gözlenmiş, geçerli ve güvenilir ölçme araçları oldukları sonucuna varılmıştır. Süpervizör rolleri, süpervizyon alanın rol çatışması ile rol belirsizliği ve süpervizyonda kendini açmasının süpervizyon ilişkisini yordayıcılığının incelemek amacıyla lisans düzeyinde son sınıfta süpervizyon alan psikolojik danışman adaylarından toplanan verilerle aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizinin yapılabilmesi için ön koşul olan korelasyon değerlerinde süpervizyonda kendini açma değişkeni, diğer değişkenler ile anlamlı ilişkisinin olmaması; süpervizyon ilişkisinin yapı alt boyutu da uygun iç tutarlık katsayısına sahip olmaması sebepleriyle regresyon analizine dahil edilememiştir. Bulgular değerlendirildiğinde süpervizörün psikolojik danışman rolü tek başına süpervizyon ilişkisinin güvenli alan alt boyutunun %77'sini açıklarken, rol çatışması (negatif yönde), rehber rolü, öğretmen rolü (negatif yönde) ve rol belirsizliği (negatif yönde) değişkenlerinin yordayıcı değişkenler oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Süpervizyon ilişkisinin yansıtıcı eğitim alt boyutunun %71'ini yine tek başına psikolojik danışman rolü açıklarken, öğretmen rolü, rehber rolü ve rol belirsizliği (negatif yönde) değişkenlerinin de yordayıcı değişkenler olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between supervisor roles, role conflict, role ambiguity, and self-disclosure in supervision as predictors of the quality of the supervisory relationship. To achieve this, the Supervisory Relationship Scale-Short Form and the Role Conflict and Role Ambiguity Inventory were first adapted into Turkish. The analyses indicated that the original structures of both instruments were preserved, confirming their validity and reliability. A stepwise regression analysis was conducted using data collected from senior undergraduate counseling trainees receiving supervision to investigate the predictive power of supervisor roles, role conflict, role ambiguity, and self-disclosure on the supervisory relationship. However, the self-disclosure variable was excluded from the regression analysis because it did not correlate significantly with the other variables, and the structure subscale of the supervisory relationship lacked adequate internal consistency. The findings revealed that the counselor role of the supervisor alone accounted for 77% of the variance in the safe base subscale of the supervisory relationship. Additionally, role conflict (negatively), adviser role, teacher role (negatively), and role ambiguity (negatively) emerged as significant predictors. For the reflective learning subdimension, the counselor role explained 71% of the variance, with the teacher role, adviser role, and role ambiguity (negatively) also serving as predictors. The results are discussed in light of the relevant literatüre and suggestions are presented.