Elektronik atıkların geri dönüşümü için ön kırma ve öğütme ekipmanının tasarımı
Desing of pre-shredding and grinding equipment for the recycling of electronic waste
  1. Tez No: 921721
  2. Yazar: FURKAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: E-atık, Geri Dönüşüm, Kıymetli Metal, Parçalayıcı, Çekiçli Kırcı, Dikey Helezon, Titreşimli Elek, E-waste, Recycling, Precious Metals, Shredder, Hammer Crusher, Vertical Helix, VibratingScreen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışma ile amaçlanan Shredder (Parçalayıcı) ve Hammer (Çekiçli Kırıcı) makinelerinin kompakt bir yapı altında toplayıp kırma ve öğütme işlemlerinin aynı ekipman içerisinde yapılabileceğini göstererek hem maddi hem zaman hem de verim olarak kazanç sağlanabileceğini göstermektir. Yöntem: Bu çalışmada, elektronik atıkların geri dönüşüm sürecinin verimliliğini artırmak amacıyla Shredder (Parçalayıcı), Hammer (Çekiçli Kırıcı), Titreşimli Elek ve Dikey Helezon Konveyör makinelerinin birleşik bir tasarımı geliştirilmiştir. Tasarımda bu dört makinenin birlikte çalışması, işlemin her aşamasının optimize edilmesi ve geri kazanım oranlarının artırılması hedeflenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, Shredder (Parçalayıcı), Hammer (Çekiçli Kırıcı), Titreşimli Elek ve Dikey Helezon Konveyör makineleri, her biri ayrı ayrı işlem yapan sistemler olarak tasarlanmışken, birleşik bir yapıda birleştirilmiştir. Yapılan hesaplamalar, bu makinelerin birlikte çalışmasının, enerji verimliliğini artırarak işlem süresini kısaltacağı ve geri kazanım oranını iyileştireceği öngörülmektedir. Bu birleşik tasarım, her makinenin ayrı ayrı işlem parametrelerini optimize ederek daha verimli bir geri dönüşüm süreci elde edilmesini sağlamayı hedeflemektedir. Sonuç: Bu çalışmada yapılan tasarımlar ve hesaplamalar, Shredder, Hammer, Titreşimli Elek ve Dikey Helezon Konveyör makinelerinin birleşik bir yapıda entegre edilmesinin enerji verimliliğini artırabileceğini, işlem süresini kısaltabileceğini ve geri kazanım oranını iyileştirebileceğini göstermektedir. Bu birleşik tasarım, makinelerin işlem parametrelerini optimize ederek daha verimli bir geri dönüşüm süreci sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to demonstrate that the shredding and grinding processes can be performed within the same equipment by integrating the Shredder and Hammer machines into a compact structure, providing gains in terms of cost, time, and efficiency. Method: In this study, a combined design of Shredder, Hammer, Vibrating Screen, and Vertical Helix Conveyor machines was developed to increase the efficiency of the electronic waste recycling process. The goal was to optimize each stage of the process and enhance the recovery rates by having these four machines work together. Findings: In this study, Shredder, Hammer, Vibrating Screen, and Vertical Helix Conveyor machines, originally designed as separate systems, were integrated into a combined structure. The calculations suggest that the combined operation of these machines is expected to increase energy efficiency, shorten processing time, and improve recovery rates. This integrated design aims to achieve a more efficient recycling process by optimizing the operational parameters of each machine. Conclusion: The analyses conducted in this study show that integrating Shredder, Hammer, Vibrating Screen, and Vertical Helix Conveyor machines into a single system could improve energy efficiency, reduce processing time, and enhance recovery rates. This combined design aims to optimize the operational parameters of the machines, resulting in a more efficient recycling process.