Miyopati ve musküler distrofi fenotiplerinde etiyolojinin moleküler genetik yöntemler ile araştırılması
Investigation of etiology in myopathy and muscular dystrophy phenotypes by molecular genetic methods
  1. Tez No: 921748
  2. Yazar: SİNAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA DİLRUBA ASLANGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Nöroloji, Genetics, Molecular Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyopati, musküler distrofi, yeni nesil dizileme, tüm ekzom dizileme, Myopathy, muscular dystrophy, next generation sequencing, whole exome sequencing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Miyopatiler, iskelet kasını etkileyen bozukluklar sonucu oluşan nöromusküler hastalıklardır. Konjenital miyopati, musküler distrofi, metabolik/mitokondriyal miyopati, kanalopati ve miyotoniler olarak alt gruplara ayrılan herediter miyopatilerin birçok fenotipi bulunmaktadır. Fenotip ilişkisi bilinen yüzden fazla gen içerisinden genetik etiyolojinin belirlenebilmesinde ekzom dizileme gibi moleküler testler sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmamızda, miyopati ön tanısıyla değerlendirilen olgularda klinik ve tüm ekzom dizileme (KED/TED) ile genetik etiyolojinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya retrospektif KED veya TED incelemeleri ile miyopati ve musküler distrofi (MMD) tanısı alan 16 olgu dahil edilmiştir. Ayrıca bu fenotiplere sahip 22 aileden 24 olguya prospektif TED analizleri çalışılmıştır. Retrospektif ve prospektif incelemelerde saptanan varyantlar Sanger dizileme ile olgularda doğrulandıktan sonra aile segregasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Novel yanlış anlamlı varyantlar için in-silico protein modellemeleri ile bu değişimlerin protein düzeyindeki olası hasar verici etkileri gösterilmiştir. Olgulardan onunda musküler distrofi, yedisinde metabolik miyopati, altısında konjenital miyopati ve beşinde mitokondriyal miyopati ilişkili genlerde varyant saptandı. Birer hastada etiyolojide Limb-Girdle konjenital miyasteni ve Crisponi/Soğuğa Bağlı Terleme Sendromu 1 (CS/CISS1) ilişkili homozigot patojenik varyantların yer aldığı belirlendi. İki olguda, insanda fenotip ilişkisi bilinmeyen SPNS1 ve FBXO30 genlerinde homozigot varyantlar saptandı. Üç hastada harman fenotiplere uygun olarak miyopatiye ek farklı antitelerle ilişkili varyantlar gözlendi. Saptanan 39 farklı varyanttan 17'si novel olarak değerlendirildi. MMD olgularının klinik ve moleküler bulgularının sunulduğu çalışma ile etiyopatogenezin aydınlatılmasında ve yeni fenotiplerin/aday genlerin belirlenmesinde KED/TED tekniklerinin katkısı bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Myopathies are neuromuscular diseases caused by disorders affecting skeletal muscle. Hereditary myopathies, which are subdivided into congenital myopathy, muscular dystrophy, metabolic/mitochondrial myopathy, canalopathy and myotonia, have many phenotypes. Exome sequencing is frequently used to determine the genetic etiology among more than a hundred genes with known phenotype association. We aimed to determine the genetic etiology by clinical and whole exome sequencing (CES/WES) in patients with a diagnosis of myopathy. Sixteen cases, diagnosed with myopathy and muscular dystrophy (MMD) by retrospective CES or WES, were included . In addition, prospective WES were performed on 24 cases from 22 families. The variants detected in the retrospective/prospective studies were confirmed in the cases and family segregations were performed with Sanger sequencing. In silico protein modeling for novel missense variants demonstrated the damaging effects. Ten patients had muscular dystrophy, seven had metabolic myopathy, six had congenital myopathy and five had variants in mitochondrial myopathy-related genes. In two different patients, homozygous pathogenic variants associated with Limb-Girdle congenital myasthenia and Crisponi/Cold-Induced Sweating Syndrome 1 were found to be involved in the etiology. In two cases, homozygous variants were found in SPNS1 and FBXO30 with unknown phenotype association in humans. In three patients, variants associated with different entities in addition to myopathy were observed with the blend phenotypes. Seventeen of the 39 different variants detected were reported as novel. Clinical and molecular findings of MMD were presented and the contribution of CES/WES in the identification of new phenotypes/candidate genes and in the understanding of etiopathogenesis was reported.