Konjenital dış kulak yolu atrezi/stenoz hastalarının cerrahi sonrası değerlendirilmesi
Postoperative evaluation of congenital external ears tract atresia/stenosis patients
- Tez No: 921947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dış Kulak Yolu Atrezi, Komplikasyon, Jahrsdoerfer, External auditory canal atresia, Complications, Jahrsdoerfer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Konjenital aural atrezisi olan hastalara tarafımızca atrezi açılması cerrahisi uygulanmıştır. Preoperatif ve postoperatif odyometri testleri karşılaştırıldı ve atrezi cerrahisi sonrası oluşan komplikasyonlar değerlendirildi. Ameliyat sırasındaki yaşın postop odyometri sonuçlarına olan etkisi incelendi. Atrezi hastaları Jarhdoerfer derecelendirme skalasına göre üç gruba ayrıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2012 ile Şubat 2023 tarihleri arasında dış kulak yolu atrezi cerrahisi uyguladımız 46 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif kısa dönem (3-4 ay) ve uzun dönem (>1yıl) odyometri testleri karşılaştırıldı. Oluşan komplikasyonlar tespit edildi. Tüm hastalar, 13 yaşında ve 13 yaşından daha küçük cerrahi geçirenler, 13 yaşından büyük cerrahi geçirenler diye iki gruba ayrıldı. Postop uzun dönem odyometri testleri karşılaştırıldı. Tüm hastalar, temporal bilgisayarlı tomografi bulgularına ve kulak kepçesinin görünümüne dayanarak, Jahrsdoerfer derecelendirme skalası (JDS) da kullanılarak retrospektif olarak puanlandı ve malformasyon derecesine göre üç gruba ayrıldı. JDS'ye göre 6 puan alan hastalar grup 1, JDS'ye göre 7-8-9 puan alan hastalar grup 2, JDS' ye göre 10 puan alan hastalar grup 3 olarak 3 gruba ayrıldı. Üç grup arasında preoperatif ve postoperatif uzun dönem (>1yıl) odyometri testleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza göre preoperatif odyometri testlerinin ortalamasının 66,00 dB olduğu, postoperatif odyometri testlerinin kısa dönem (3-4 ay) ortalamasının 41,78 dB olduğu ve postoperatif uzun dönem (>1 yıl) odyometre testlerinin ortalamasının 45,61 dB olduğu bulundu. Postop uzun dönem odyometri test sonuçları ile yaş değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı bulundu (p>0,05). Grup 1'deki hastaların %45,5'inde, grup 2'deki hastaların %64,3'ünde, grup 3'deki hastaların %85,7'sinde postoperatif saf ses odyogramdaki hava-kemik aralığı 30 dB ve altında elde edildi. JDS puanı yüksek olan grupların başarı oranı daha yüksek görünmesine rağmen gruplar arasında istatiktiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. (p>0,05). Sonuç: Yaptığımız çalışmaya göre; dış kulak yolu atrezi cerrahisi, doğru şekilde ve cerrahi için uygun hastalara yapıldığında mükemmel işitme sonuçları elde edilebilir. İşitme kazançları zamanla azalsa bile, yeni bir dış kulak yoluna sahip olmak hastanın geleneksel bir işitme cihazı kullanmasına olanak tanıyabilir ve opere edilen dış kulak yolu atrezili hasta normal bir işitmeye sahip olabilir. Ameliyat sırasındaki yaşın postoperatif odyometri sonuçlarına olan etkisinin anlamlı bir fark yaratmadığını düşünmekteyiz. JDS puanı yüksek olan hastaların cerrahiden daha fazla fayda görebileceği, JDS puanı 10 olan hastaların cerrahi için mükemmel adaylar olduğunu düşünmekteyiz. JDS'nin, dış kulak yolu atrezili hastalarda cerrahi adaylarını belirlemede değerli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Patients with congenital aural atresia underwent atresia opening surgery. Preoperative and postoperative audiometry tests were compared and complications after atresia surgery were evaluated. The effect of age at the time of surgery on postoperative audiometry results was analyzed. Atresia patients were divided into three groups according to Jarhdoerfer grading scale. Materials and Methods: We included 46 patients who underwent external auditory canal atresia surgery between January 2012 and February 2023. Preoperative and postoperative short-term (3-4 months) and long-term (>1 year) audiometry tests were compared. Complications were identified. All patients were divided into two groups: those who were 13 years old and younger than 13 years and those who were older than 13 years. Postop long term audiometry tests were compared. All patients were retrospectively scored based on temporal computed tomography findings and the appearance of the auricle, using the Jahrsdoerfer grading scale (JDS) and divided into three groups according to the degree of malformation. Patients who scored 6 points according to the JDS were divided into group 1, patients who scored 7-8-9 points according to the JDS were divided into group 2, and patients who scored 10 points according to the JDS were divided into group 3. Preoperative and postoperative long-term (>1 year) audiometry tests were compared between the three groups. Results: According to our study, the mean of preoperative audiometry tests was 66.00 dB, the mean of short-term (3-4 months) postoperative audiometry tests was 41.78 dB, and the mean of long-term (>1 year) postoperative audiometry tests was 45.61 dB. There was no statistically significant difference between postoperative long-term audiometry test results and age (p>0.05). In 45.5% of the patients in group 1, 64.3% of the patients in group 2, and 85.7% of the patients in group 3, the air-bone interval on the postoperative pure tone audiogram was 30 dB or less. Although the success rate of the groups with higher JDS score seemed to be higher, there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). Conclusion: According to our study, excellent hearing outcomes can be achieved when external auditory canal atresia surgery is performed correctly and in patients who are suitable for surgery. Even if hearing gains decrease over time, having a new external auditory canal may allow the patient to use a conventional hearing aid and the operated patient with external auditory canal atresia may have normal hearing. We think that the effect of age at the time of surgery on postoperative audiometry results did not make a significant difference. Patients with a high JDS score may benefit more from surgery, and patients with a JDS score of 10 are excellent candidates for surgery. JDS was found to be valuable in identifying surgical candidates in patients with external auditory canal atresia.