Monosodyum glutamat ve tannik asitin sıçan karaciğerindeki glutatyon ve tiyoredoksin sistemleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of monosodium glutamate and tannic acid on glutathione and thioredoxin systems in rat liver
- Tez No: 922046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİD CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer toksisitesi, Monosodyum glutamat, Tannik asit, Glutatyon sistem, Tioredoksin sistem Ocak 2025, 67 sayfa, Liver toxicity, Monosodium glutamate, Tannic acid, Glutathione system, Thioredoxin system January 2025, 67 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Monosodyum glutamatın (MSG, bir gıda katkı maddesi) insanlarda doğrudan karaciğer kanserine neden olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, bazı çalışmalar MSG kaynaklı hepatotoksisite ile kanser gelişimi arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu ileri sürmektedir. Bu çalışma, tannik asidin (TA, doğal bir polifenol) glutatyon ve tiyoredoksin sistemleri aracılığıyla MSG kaynaklı hepatotoksisiteye karşı koruyucu etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Çalışma kapsamında yirmi dört sıçan rastgele kontrol ve deney gruplarına ayrılmış ve 21 gün boyunca günde bir kez oral gavaj yoluyla TA, MSG ve MSG+TA ile tedavi edilmiştir. Majör oksidatif stres göstergelerine ek olarak, mRNA ekspresyonu değişiklikleri ve glutatyon ve tiyoredoksin sistemlerinin bileşenlerinin biyolojik aktivite yanıtları tüm hayvanların karaciğer dokularında incelenmiştir. Bulgular: Sonuçlar, MGS'nin tek başına hem stres göstergelerini (toplam glutatyon; GSH+GSSG ve malondialdehit; MDA) hem de antioksidan sistem bileşenlerini (glutatyon peroksidaz; GPx, glutatyon redüktaz; GR, glutatyon-S-transferaz; GST ve tioredoksin redüktaz; TRXR) mRNA ekspresyonu ve biyolojik aktivite açısından olumsuz etkilediğini gösterdi. Ancak, MSG ve TA kombinasyonunun, karaciğer dokusunda meydana gelen oksidatif stres, glutatyon ve tiyoredoksin sistemlerindeki dengesizlikleri azaltıcı bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, MSG'nin karaciğer dokusunda yol açtığı hasarın TA ile modüle edilebileceğini göstermektedir. Ayrıca, sonuçlar TA'nın karaciğer dokusunda hücresel savunma mekanizmalarını destekleyerek MSG'nin toksik etkilerini hafifletme potansiyeline sahip bir antioksidan ajan olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. TA'nın göstermiş olduğu bu etkiler, karaciğer sağlığını korumak ve oksidatif stres kaynaklı hasarın önlenmesi için umut verici bir yaklaşımlara ışık tutabilcektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Although there is no definitive evidence that monosodium glutamate (MSG, a food additive) directly causes liver cancer in humans, some studies suggest a potential link between MSG-induced hepatotoxicity and cancer development. This study aimed to evaluate the protective effect of tannic acid (TA, a natural polyphenol) against MSG-induced hepatotoxicity via the glutathione and thioredoxin systems. Method: Twenty-four rats were randomly divided into control and experimental groups and treated with TA, MSG, and MSG+TA via oral gavage once daily for 21 days. In addition to major oxidative stress indicators, mRNA expression changes and biological activity responses of components of the glutathione and thioredoxin systems were examined in liver tissues of all animals. Results: The results showed that MGS alone negatively affected both stress indicators (total glutathione; GSH+GSSG and malondialdehyde; MDA) and antioxidant system components (glutathione peroxidase; GPx, glutathione reductase; GR, glutathione-S-transferase; GST and thioredoxin reductase; TRXR) in terms of mRNA expression and biological activity. However, the combination of MSG and TA revealed a reducing effect on oxidative stress, imbalances in glutathione and thioredoxin systems in liver tissue. Conclusion: The findings of this study indicate that the damage caused by MSG in liver tissue can be modulated by TA. In addition, the results suggest that TA can be used as an antioxidant agent with the potential to alleviate the toxic effects of MSG by supporting cellular defense mechanisms in liver tissue. These effects of TA may shed light on promising approaches to protect liver health and prevent damage caused by oxidative stress.