Monosodyum glutamat ve tannik asitin hepatoselüler karsinom ilişkili PCSK9/FASN yolağı üzerine etkilerinin sıçan karaciğer dokusunda araştırılması
Investigation of the effects of monosodium glutamate and tannic acid on hepatocellular carcinoma-associated PCSK9/FASN pathway in rat liver tissue
- Tez No: 951559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİD CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, Monosodyum glutamat, Tannik asit, Karaciğer, Sıçan, Hepatocellular carcinoma, Monosodium glutamate, Tannic acid, Liver, Rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: MSG'nin insanlarda doğrudan karaciğer kanserine neden olduğuna dair kesin bir kanıt olmamasına rağmen, bazı çalışmalar MSG kaynaklı hepatotoksisite ile kanser gelişimi arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir. Bu çalışmada, TA'nın koruyucu etkilerinin altında yatan moleküler mekanizmaları aydınlatmaya ve gelecekteki potansiyel terapötik uygulamalara ışık tutmaya çalıştık. TA'nın, HCC'nin gelişimi ve ilerlemesinde rol oynadığı bilinen proprotein konvertaz subtilisin/keksin tip 9 (PCSK9) ve yağ asidi sentaz (FASN) genleri üzerindeki etkileri, MSG ile indüklenmiş karaciğer hasarı modeli olan sıçanlar kullanılarak incelenmiştir. Yöntem: Otuz iki erkek Rattus norvegicus sıçan rastgele kontrol ve deney gruplarına ayrılmış ve 21 gün boyunca günde bir kez oral gavaj yoluyla TA (50 mg/kg), MSG (2 g/kg) ve MSG+TA grubunda MSG ve TA sıçanlara birlikte uygulanmıştır. Uygulamalar MSG ve TA gruplarında tarif edildiği şekilde gerçekleştirilmiştir. TA'nın koruyucu etkisini vurgulamak için, kombine dönem boyunca MSG uygulamasından 3 gün ve 1 saat önce tek başına uygulanmıştır (Al-Jaouni ve ark., 2019). Anahtar genlerin mRNA ekspresyonundaki değişikliklere ek olarak, MSG'nin HCC gelişimi ve ilerlemesinde rol oynadığı bilinen Pcsk9/Fasn, Bax/Bcl-2, Casp3/Casp9 yolakları üzerindeki olumsuz etkileri tüm hayvanlardan alınan karaciğer dokularında incelenmiştir. Gen transkript seviyeleri gerçek zamanlı PCR ile analiz edilmiştir. Bulgular: Sonuçlar, tek başına MSG'ye maruz kalmanın karaciğer dokusunda hücresel ve moleküler süreçlerde yer alan birkaç anahtar genin ifadesini önemli ölçüde değiştirdiğini göstermektedir. Pcsk9, Fasn, Casp9, Casp3, Tnfα ve Bax gibi anahtar genlerin mRNA ifadesinde önemli bir artışın yanı sıra Slc23a1, Car3, Crat ve Bcl2 genlerinin ifadesinde önemli bir azalma gözlemledik. Bu sonuçlar, MSG'nin sağlıklı karaciğer dokusunda HCC'nin gelişimi ve ilerlemesinde ve aynı zamanda oksidatif stres sürecinde rol oynadığı bilinen Pcsk9-Fasn/Bax/Bcl-2/Casp3/Casp9 yolağı üzerindeki olumsuz etkilerini gösterirken, tannik asit ekspresyon seviyelerini normale yaklaştırmaktadır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, MSG'nin karaciğer dokusunda neden olduğu hasarın TA tarafından modüle edilebileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, TA'nın başta HCC olmak üzere karaciğerle ilişkili dejeneratif hastalıkların önlenmesi veya destekleyici tedavisinde potansiyel bir fitokimyasal ajan olarak incelenmeye devam edilmesi gerektiğini göstermektedir. TA'nın bu etkileri, karaciğer sağlığını korumak ve oksidatif stresin neden olduğu hasarı önlemek için umut verici bir yaklaşımı vurgulayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Although there is no conclusive evidence that MSG directly causes liver cancer in humans, some studies suggest a potential link between MSG-induced hepatotoxicity and cancer development. In this study, we sought to elucidate the molecular mechanisms underlying the protective effects of TA and to shed light on potential future therapeutic applications. The effects of TA on proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) and fatty acid synthase (FASN) genes, which are known to be involved in the development and progression of HCC, were examined using rats as a model of MSG-induced liver injury. Method: Thirty-two male Rattus norvegicus rats were randomly divided into control and experimental groups and administered TA (50 mg/kg), MSG (2 g/kg) and in the MSG+TA group, MSG and TA were administered to rats by oral gavage once daily for 21 days. Treatments were performed as described in MSG and TA groups. To emphasise the protective effect of TA, it was administered alone 3 days and 1 hour before MSG administration during the combined period (Al-Jaouni et al. 2019). In addition to changes in mRNA expression of key genes, the negative effects of MSG on Pcsk9/Fasn, Bax/Bcl-2, Casp3/Casp9 pathways, which are known to play a role in HCC development and progression, were examined in liver tissues from all animals. Gene transcript levels were analysed by real-time PCR. Findings: The results show that exposure to MSG alone significantly altered the expression of several key genes involved in cellular and molecular processes in liver tissue. We observed a significant increase in the mRNA expression of key genes such as PCSK9, FASN, Casp9, Casp3, Tnfα and Bax, as well as a significant decrease in the expression of Slc23a1, Car3, Crat and Bcl2 genes. These results demonstrate the negative effects of MSG on the Pcsk9-Fasn/Bax/Bax/Bcl-2/Casp3/Casp9 pathway, which is known to play a role in the development and progression of HCC in healthy liver tissue as well as in the oxidative stress process, while tannic acid brings the expression levels closer to normal. Results: The results of this study indicate that the damage caused by MSG in liver tissue can be modulated by TA. These results suggest that TA should continue to be investigated as a potential phytochemical agent for the prevention or supportive treatment of liver-related degenerative diseases, especially HCC. These effects of TA may highlight a promising approach to maintain liver health and prevent damage caused by oxidative stress.