Dijital oyun tasarımında kapsayıcılık: Mount&Blade Bannerlord oyun analizi
Inclusivity in digital game design: Mount&Blade Bannerlord game analysis
- Tez No: 922231
- Danışmanlar: DOÇ. EROL ÇİTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı ve Dijital Oyunlar, Kapsayıcılık, Dijital Oyunlarda Kapsayıcılık, Digital Game Design, Visual Communication Design and Digital Games, Inclusion, Inclusion in Digital Games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dijital oyunlar, yalnızca eğlence amaçlı araçlar değil aynı zamanda toplumsal normların, kimliklerin ve kültürel temsillerin yeniden şekillendirilmesinde güçlü bir araçtır. Yapılan literatür taramasında, dijital oyunların kapsayıcı bir tasarımla yaratıldığında oyuncular arasında empatiyi teşvik ettiği, sosyal etkileşimleri güçlendirdiği ve daha geniş bir oyuncu kitlesine hitap ettiği bulunmuştur. Ancak, stereotipik cinsiyet ve ırk temsillerinin yaygın olduğu ve erişilebilirlik açısından eksikliklerin bulunduğu da vurgulanmıştır. Araştırmada nitel içerik analizi yöntemi kullanılmış ve kapsayıcılık bağlamında temsil unsurları (görsel-işitsel stil, anlatım) ve simülasyon mekanikleri (kontroller, hedefler, mekânsal özellikler) değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, oyunun kapsayıcılık açısından bazı güçlü yönlere sahip olduğunu ancak özellikle toplumsal cinsiyet ve kültürel çeşitlilik açısından eksiklikler taşıdığını göstermektedir. Bu çalışma, dijital oyun tasarımında kapsayıcılık ilkesine yönelik teorik bir çerçeve sunarak akademiye katkı sağlamaktadır. Oyunların yalnızca eğlence değil, toplumsal dönüşüm aracı olarak da görülmesi gerektiğini savunmakta ve kapsayıcı tasarımın, oyun sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirmek için kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital games are not only tools for entertainment, but also a powerful tool for reshaping social norms, identities and cultural representations. The literature review found that when digital games are designed to be inclusive, they encourage empathy among players, strengthen social interactions and appeal to a wider audience. However, it also highlighted the prevalence of stereotypical gender and racial representations and shortcomings in terms of accessibility. The study used qualitative content analysis methods to evaluate the representational elements (audiovisual style, narrative) and simulation mechanics (controls, objectives, spatial features) in the context of inclusivity. The results of the analyses show that the game has some strengths in terms of inclusivity, but has shortcomings, especially in terms of gender and cultural diversity. This study contributes to scholarship by providing a theoretical framework for the principle of inclusivity in digital game design. It argues that games should be seen not only as entertainment, but also as a tool for social change, and demonstrates that inclusive design plays a critical role in developing innovative and sustainable approaches in the games industry.