5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda genellik ilkesi uygulama esasları
5018 provisions of generality principle in the Public Financial Management and Control Law
  1. Tez No: 922272
  2. Yazar: NESLİHAN GÜL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SİVEREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, 5018 Sayılı Kanun, Genellik İlkesi, Bütçe Dışı Fonlar, Döner Sermaye, Public Financial Management, Law No. 5018, Principle of Generality, Extra-Budgetary Funds, Revolving Funds
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu yürürlüğe konulmuştur. Bu Kanunun getirilmesinin bazı nedenleri bulunmaktaydı. Söz konusu nedenlerin başında, kamu kuruluşları bütçelerinin yanında, fonlar ve döner sermaye gibi harcama alanlarının çok büyük boyutlara ulaşması yer almaktadır. Çünkü bu tür bütçeler ve harcamalarla bütçeleri genellik ve birlik ilkesinden tamamen uzaklaştırılmış oluyordu. Bu çalışmanın amacı 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda genellik ilkesi uygulama esaslarının incelenmesidir. Çalışma ile 5018 sayılı kanun çerçevesinde genellik ilkesine uygunluğun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yöntemi doküman analizidir. Doküman analizi neticesinde elde edilen bulgular şu şekildedir. Çalışmanın bulguları; fonlar ve döner sermayeler, 5018 sayılı Kanunun uygulanmasından bu yana en aza indirilmeye ve mümkünse ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Amaçlanan sonuçlara ulaşılamamış ve eskisi kadar yaygın olmamakla birlikte bütçe dışı harcamalar devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2003, the Public Financial Management and Control Law No. 5018 was put into effect. There were some reasons for the introduction of this Law. One of the main reasons was that, in addition to the budgets of public institutions, expenditure areas such as funds and revolving funds had reached very large dimensions. Because with such budgets and expenditures, the budgets were completely removed from the principle of generality and unity. The purpose of this study is to examine the application principles of the principle of generality in the Public Financial Management and Control Law No. 5018. The study aims to evaluate the compliance with the principle of generality within the framework of Law No. 5018. The method of the study is document analysis. The findings obtained as a result of document analysis are as follows. The findings of the study are that funds and revolving funds have been tried to be minimized and, if possible, eliminated since the implementation of Law No. 5018. The intended results have not been achieved and extra-budgetary expenditures have continued, although not as widespread as before.