İç kontrol sisteminin yapısı, kamu kurumlarında iç kontrol sisteminin işleyişi ve üniversitelerde iç kontrol sisteminin etkinliği: Üniversitelere yönelik bir araştırma
Structure of internal auditing system, application of internal auditing system in governmental institutions and effectiveness of internal auditing system in universities: A research on universities
- Tez No: 505404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAHİT ÇUKACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Internal auditing system, State universities, Law of Public Financial Management and Control (Law Number 5018), Internal auditing in public institutions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Toplumların gelişen ihtiyaçlarını karşılamak, yönetim anlayışının da değişmesi anlamına gelmektedir. Günümüzde, kamu idarelerinin de bu gelişen ve değişen şartlara uyum sağlaması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kamu idarelerinin temel amaçları; yasalarla kendilerine verilen görevleri yerine getirmek, bu amaçla yürüttükleri faaliyetlerin yasalara uygun, etkili, ekonomik, verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak bu kapsamda ortaya çıkan muhtemel riskleri belirlemek ve bunlara karşı önlem alınmasını sağlamaktır. Kamu idarelerinde bu görevleri yerine getirebilmenin en sağlıklı yolunun, etkin bir iç kontrol sistem kurulması ve bunun uygulanması ile sağlanabileceği değerlendirilmektedir. Bu tez çalışmasında öncelikle, iç kontrol konusunda literatür taramasını takiben, özellikle iç kontrol kavramının nasıl ortaya çıktığı, kamuda yaşanan değişim süreci incelenmiş ve bu değişim ihtiyacının nasıl ve nereden çıktığı irdelenmiştir. Daha sonra 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda yer alan iç kontrole ilişkin düzenlemelerin, Devlet Üniversiteleri nezdinde oluşturduğu farkındalığın incelendiği çalışma kapsamında, Strateji Daire Başkanlarına yöneltilen ankete dayalı araştırmada elde edilen bulgular değerlendirilerek tartışılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde korelasyon veri analizi tekniğinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Meeting the evolving needs of the society, means also changing management approach. Today, necessity of adaptation of publicinstitutionsto these evolving and changing conditions has emerged. The main objectives of public institutions are; to fulfill the duties assigned to them by law, to ensure that the activities for this purpose are done in an appropriate, effective, economical and efficient manner in accordance with the law, to determine possible risks due to these activities and to make provisions against them. It is considered that, the most robust way of achieving these in public institutions is establishing and applying an effective internal auditing system. In this thesis, firstly, a literature survey on internal auditing was done and following especially arising of internal auditing concept and changing process in public institutions were examined, the roots and reasons of this changing necessity were investigated.In the study, which analysed awareness of state universities about regulations on internal auditing system described in the Law of Public Financial Management and Control (Law Number 5018), the findings of survey conducted on Heads of Universities' StrategyDevelopment Departments were evaluated and discussed. In the analyses of the research data SPSS program was used. In the test of the hypotheses of research correlation data analysis technique was used.