Güvenlik ikliminin iş yaşam kalitesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinin incelenmesi: Ankara ilinde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik bir araştırma
Investigating the effect of safety climate on quality of work life and organizational citizenship behavior: A research on healthcare workers working in Ankara province
- Tez No: 922290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvelik İklimi, İş Yaşam Kalitesi, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Safety Climate, Quality Of Work Life, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; güvenlik iklimi ile iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi ve güvenlik ikliminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde iş yaşam kalitesinin aracılık rolünün tespit edilmesidir. Araştırmada bağımsız değişken güvenlik iklimi, bağımlı değişken örgütsel vatandaşlık ve aracı değişken iş yaşam kalitesi olacak şekilde bir araştırma modeli oluşturulmuştur. Hipotezlerin ve oluşturulan modelin test edilmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırması kullanılmıştır. Ankara ilinde özel, kamu ve üniversite hastanelerinde görev yapan 300 sağlık çalışanından anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Araştırmada güvenlik iklimi, iş yaşam kalitesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı değişkenlerinin demografik değişkenler olan cinsiyet, yaş ve kıdem süresi ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Katılımcıların güvenlik iklimi düzeyleriyle yaş ve cinsiyet değişkenleri arasında anlamı bir farklılık saptanmazken, kıdem süresi değişkeni ile güvenlik iklimi düzeyi arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. İş yaşam kalitesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı eğilimleriyle cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenlerin arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Yapılan analizler sonucunda güvenlik iklimi ile iş yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve iş yaşam kalitesi ile de örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Analiz verilerine göre güvenlik ikliminin iş yaşam kalitesi üzerinden örgütsel vatandaşlık davranışı eğilimine dolaylı etkisinin olduğu, örgütsel vatandaşlık davranışının ise güvenlik iklimi üzerinde doğrudan etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Oluşturulan araştırma modeli ile güvenlik ikliminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkisinde iş yaşam kalitesinin kısmi aracı değişken olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect between safety climate and quality of work life and to determine the mediating role of quality of work life in the effect of safety climate on organizational citizenship behavior. A research model was created in the study with safety climate as the independent variable, organizational citizenship as the dependent variable and quality of work life as the mediating variable. In order to test the hypotheses and the created model, survey research, one of the quantitative research methods, was used. Data were collected using a survey method from 300 healthcare professionals working in private, public and university hospitals in Ankara. In the study, the relationships between the variables of safety climate, quality of work life and organizational citizenship behavior and the demographic variables of gender, age and seniority were evaluated. While no significant difference was found between the participants' safety climate levels and the age and gender variables, a significant difference was found between the seniority variable and the safety climate level. No significant difference was observed between the quality of work life and organizational citizenship behavior tendencies and the variables of gender, age and seniority. As a result of the analysis, it was concluded that there is a significant relationship between safety climate and quality of work life and also a significant relationship between quality of work life and organizational citizenship behavior. According to the analysis data, it was determined that safety climate has an indirect effect on organizational citizenship behavior tendency through the quality of work life, and organizational citizenship behavior has a direct effect on safety climate. With the research model created, it was concluded that the quality of work life is a partial mediator variable in the effect of safety climate on organizational citizenship behavior.