Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filminde kök değerler
Root values in Nasreddin Hoca Time Traveler cartoon
- Tez No: 922324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYİT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kök değerler, Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu, çizgi film, Root values, Nasreddin Hodja Time Traveler, cartoon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, TRT Çocuk kanalında yayınlanan Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filminde yer alan kök değerlerin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda şu sorulara cevap aranmıştır:“Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filminde yer alan kök değerler hangi sıklıkla ve nasıl verilmiştir?”Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması (nitel vaka) deseni ile tasarlanmıştır. Çalışmada kültürümüzün önemli bir bileşeni olan Nasreddin Hoca karakterinin canlandırıldığı, çocuklar tarafından sıklıkla izlenen bir çizgi film olan Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filmi bir olgu olarak ele alınmış ve bu olgunun gerek günlük yaşam pratiklerimizde gerekse müfredat programları ve öğrenme-öğretme etkinliklerinde oldukça önemli bir yer tutan kök değerler bağlamında incelenmesine çalışılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filmi sersisinde 10 farklı kök değere doğrudan ve dolaylı olarak 66 kez rastlanmıştır. Saygı (f=10), sevgi (f=10) ve sorumluluk (f=10) kök değerleri en sık rastlanan kök değerler olmakla birlikte; öz denetim (f=9) ve yardımseverlik (f=9) kök değerleri de oldukça yüksek düzeyde frekanslara sahiptir. En az rastlanan kök değerler ise adalet (f=1) ve vatanseverlik (f=1) kök değerleridir. Sabır (f=6), dürüstlük (f=5) ve dostluk (f=5) kök değerlerine ise nispeten orta düzeyde yer verildiği görülmektedir. İkinci alt problem kapsamında ortaya koyulan bulgular kök değerlerin Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu çizgi filminde ele alınış ve sunuluş biçimleriyle ilgilidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the root values in the Nasreddin Hodja Time Traveler cartoon broadcasted on TRT Children's channel. For this purpose, answers to the following questions were sought:“How often and how are the root values in the Nasreddin Hodja Time Traveler cartoon given?”This research was designed with case study (qualitative case) design from qualitative research methods. In the study, Nasreddin Hodja Time Traveler cartoon, a cartoon frequently watched by children, in which the character of Nasreddin Hodja, an important component of our culture, is portrayed, is taken as a phenomenon and this phenomenon is examined in the context of root values, which have a very important place in our daily life practices, curriculum programs and learning-teaching activities. Content analysis method was used to analyze the data. In the Nasreddin Hodja Time Traveler cartoon series, 10 different root values were encountered directly and indirectly 66 times. The root values of respect (f=10), love (f=10) and responsibility (f=10) were the most frequently encountered root values, while the root values of self-control (f=9) and benevolence (f=9) also had very high frequencies. The least common root values are justice (f=1) and patriotism (f=1). Patience (f=6), honesty (f=5) and friendship (f=5) root values are relatively moderate. The findings revealed within the scope of the second sub-problem are related to the way the root values are handled and presented in the Nasreddin Hodja Time Traveler cartoon.