Kant'ın gök kuramının bilgi kuramsal temelleri üzerine tarihsel bir araştırma
A historical research on the epistemological foundations of kant's theory of heaven
- Tez No: 922477
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant ve Astronomi, Evrimsel Astronomi, Kant-Laplace Kuramı, Göksel Harmoni, Göklerin Zarafeti, Kant and Astronomy, Evolutionary Astronomy, Kant-Laplace Theory, Celestial Harmony, The Grace of the Heavens
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Geçmişten günümüze değin evren üzerine birçok söylem kümesi geliştirilmiştir. Evrenin bir harmoniye sahip olduğu hususunda hemen hemen her düşünür ortak payda da buluşmuşlardır. Bu harmoniden hareketle evrenin doğal düzeni açıklanmaya çalışılmıştır. Felsefe tarihinin seçkin filozoflarından olan Kant'ta bu düşünürlerden biridir. Ülkemizde onun genel felsefesi ve bilgi kuramı üzerine olan görüşleri bir hayli çalışılmıştır. Buna karşın onun eleştiri öncesi dönemde ele aldığı meseleler üzerinde pek durulmamıştır. Onun bilgi kuramına ilişkin değerlendirmeleri kadar evren tasavvuru üzerine olan görüşleri de önem arz etmektedir. Bu tezin amacı da temelde bu gereksinimi karşılamaktır. Kant evren tasavvurunu kozmogoni, kozmoloji ve bir bütün olarak Newton ilkeleri üzerinden inşa etmeye çalışmıştır. O bu bağlamda, Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı adlı eserini kaleme almıştır. Newton fiziğinin temel dayanakları olan itici ve çekici güçler aracılığıyla evrimsel bir evren tasarımı ortaya koymayı hedeflemiştir. Kant'ın kozmogonisinde başlangıçta kaos vardır. Bu kaosun içinde evreni oluşturan farklı yoğunluğa sahip temel maddeler göksel uzaya yayılmış bir toz bulutu (nebula) halindedir. Çekim gücü aracılığıyla bu temel maddeler bir araya gelerek merkezi cismi oluşturur. Aynı zamanda itme kuvveti de bu temel maddelerin tek bir yığın halinde çökmesine engel olur. Merkezi cisim çok sayıdaki temel maddeyi kendine çekecek kadar büyüklüğe ulaştığında, aralarındaki itme kuvvetinin etkisiyle, her biri kendi başına çekim merkezi oluşturan merkezler meydana getirir. Bu merkezler de gök cisimlerinin oluşum yerleridir. Ayrıca göksel uzaydaki temel maddeler merkezi cisimden ne kadar çok uzaksa o kadar çok geniş bir sapmaya sahip olurlar. Bu varsayımlardan hareketle Kant, bütün gök cisimlerinin oluşumu ve onların devinimlerine açıklamayı amaçlamıştır. Gök cisimlerinin izahından sonra ünlü düşünür söz konusu ettiği sistemin sadece Samanyolu galaksisi ile sınırlı kalmadığını ifade etmiş, kâinatta Samanyolu galaksisine benzer sistemler olacağını öne sürmüştür. Ayrıca Kant evrenin asla yok olmayacağını iddia ederek yani küllerinden doğan Anka kuşu misali yeniden kurulacağını dile getirerek, evrimsel bir evren tasarımı ortaya koymuştur. Kant'ın analojiler üzerine kurduğu bu evren tasarımı gelişen teknoloji sayesinde doğrulanmıştır. Newton'un olguları açıklamadaki gözlem, deney ve kuram yöntemine Kant, isabetli yapılan bir analojinin göz ardı edilmemesi gerekliliğini böylece ortaya koymuştur. Bu bağlamda Kant'ın seleflerinin mirasını nasıl değerlendirdiğini ve onun özgün yanını ortaya koymak adına söylencelerden başlayıp Kant'a gelen bu sürecin tarihsel arka planı serimlenmiştir. Bu tarihsel arka plan ışığında Kant'ın evren tasavvurunun analizini yapmak ve onun görüşlerine açıklık kazandırmak önem arz etmektedir. Kant'ın evren tasavvuru bilim tarihinde Kant-Laplace Kuramı olarak anılmasından mütevellit Laplace'ın bu konudaki görüşlerine yer vermek elzemdir.
Özet (Çeviri)
Many sets of discourses on the universe have been developed from the past to the present. Almost every thinker has come to a common ground that the universe has a harmony. Based on this harmony, the natural order of the universe has been tried to be explained. Kant, one of the most distinguished philosophers in the history of philosophy, is one of these thinkers. In our country, his general philosophy and his views on the theory of knowledge have been studied extensively. However, the issues he dealt with in the pre-critical period have not been emphasized much. His views on the conception of the universe are as important as his evaluations on the theory of knowledge. The aim of this thesis is basically to fulfill this need. Kant tried to construct his conception of the universe through cosmogony, cosmology and Newtonian principles. In this context, he wrote his Universal Natural History and Theory of the Heavens. He aimed to put forward an evolutionary design of the universe through repulsive and attractive forces, which are the main pillars of Newtonian physics. In Kant's cosmogony, there is chaos in the beginning. In this chaos, the basic substances with different densities that make up the universe are in the form of a dust cloud (nebula) spread throughout the celestial space. Through gravity, these fundamental substances come together to form the central body. At the same time, repulsion prevents them from collapsing into a single mass. When the central body reaches a size large enough to attract many elementary matters, the repulsive force between them creates centers, each of which forms a center of gravity on its own. These centers are the places of formation of celestial bodies. Moreover, the more distant the fundamental substances in the celestial space are from the central body, the larger the deviation they will have. Based on these assumptions, Kant aimed to explain the formation of all celestial bodies and their motion. After explaining the celestial bodies, the famous thinker stated that the system he was talking about was not limited to the Milky Way galaxy and suggested that there would be systems like the Milky Way galaxy in the universe. In addition, Kant claimed that the universe will never disappear, that is, it will be rebuilt like a phoenix rising from its ashes, and he put forward an evolutionary universe design. Kant's design of the universe based on analogies has been confirmed by the developing technology. Kant, in contrast to Newton's method of observation, experiment and theory in explaining phenomena, thus demonstrated that an accurate analogy should not be ignored. In this context, to reveal how Kant evaluated the legacy of his predecessors and his originality, the historical background of this process starting from the myths to Kant is presented. In the light of this historical background, it is important to analyze Kant's conception of the universe and to clarify his views. Since Kant's conception of the universe is known as the Kant-Laplace Theory in the history of science, it is essential to include Laplace's views on this subject.