Pozitif psikolojik sermaye ve çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between positive psychological capital and work engagement
- Tez No: 922556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışmaya Tutkunluk, Psikolojik Sermaye, Pozitif Psikoloji, Work Engagement, Psychological Capital, Positive Psychology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik sermayenin çalışmaya tutkunluğa etkisinin incelenmesidir. Çalışma üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde çalışmaya tutkunluk ve psikolojik sermaye kapsamında kuramsal çerçeve sunulmuştur. İkinci bölümde ise araştırmanın arka planı olan araştırmanın problemi, soruları, modeli ve hipotezlerine yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise analizler ve bulgular sunulmuştur. Son olarak elde edilen bulgular çerçevesinde tartışma ve sonuç bölümlerine yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacına uygun olarak nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada çalışmaya tutkunluk Schaufeli ve diğerleri (2002) tarafından geliştirilen ve Turgut (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan“Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği”; pozitif psikolojik sermaye ise Luthans, Youssef ve Avolio (2007) tarafından geliştirilen ve Oruç (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Psikolojik Sermaye Ölçeği”aracılığıyla ölçülmüştür. Çalışma için ihtiyaç duyulan veriler online ve yüzyüze olarak anket vasıtasıyla elde edilmiştir. Çalışmaya Türkiye'nin farklı illerinde faaliyet gösteren çeşitli sektörlerden kamuda ve özelde çalışan toplamda 401 çalışan katılmıştır. Araştırma kapsamında; tanımlayıcı istatistikler, farklılıkların incelenmesine yönelik bağımsız örneklemler T testi, korelasyon analizi, regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada çalışanların pozitif psikolojik sermaye ve alt boyutlarının (özyeterlilik, umut, psikolojik dayanıklılık, iyimserlik) çalışmaya tutkunluk düzeylerindeki etkisi ve değişkenlerin birbirleri ile olan ilişkisi incelenmiştir. Bununla birlikte değişkenlerin sosyo demografik özellikler açısından farklılaşma düzeyleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, çalışanların çalışmaya tutkunluk ve pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan korelasyon analizine göre; çalışmaya tutkunluk toplam skoru ve alt boyutlarının (yoğunlaşma, dinçlik, adanmışlık) psikolojik sermaye toplam skoru ve alt bileşenleriyle (özyeterlilik, umut, psikolojik dayanıklılık, iyimserlik) güçlü şekilde pozitif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizinde ise; umut bileşeninin çalışmaya tutkunluk skoru üzerinde orta yüzeyde pozitif yönde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Özyeterlilik ve iyimserlik bileşenlerinin toplam çalışmaya tutkunluk skoru üzerinde düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Psikolojik dayanıklılık bileşeninin ise çalışmaya tutkunluk toplam skoru üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Bulgular tartışma bölümünde detaylı şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of psychological capital on work engagement. The study consists of three distinct sections. The first section presents a theoretical framework regarding work engagement and psychological capital. The second section outlines the background of the research including the research problem, questions, model, and hypotheses. The third section presents the analyses and findings. Finally discussions and conclusions are provided based on the obtained findings. Quantitative research methods were employed in accordance with the aims of this study. Work engagement was measured using the“Work Engagement Scale,”developed by Schaufeli et al. (2002) and adapted into Turkish by Turgut (2011); positive psychological capital was measured through the“Psychological Capital Scale,”developed by Luthans, Youssef, and Avolio (2007) and adapted into Turkish by Oruç (2018). The necessary data for the study were obtained through online and face to face surveys. A total of 401 participants employed in various sectors of both the public and private sectors from different provinces of Turkey took part in the study. Independent samples T tests, correlation, and regression analyses were utilized to examine differences within the research. The study investigated the impact of employees' positive psychological capital and its subdimensions (self efficacy, hope, psychological resilience, optimism) on their levels of work engagement, as well as the relationships between the variables. Additionally, the levels of differentiation of the variables in terms of socio demographic characteristics were examined. According to the research findings, it was determined that employees have high levels of work engagement and positive psychological capital. The correlation analysis conducted revealed a strong positive relationship between the total score of work engagement and its subdimensions (vigor, absorption, dedication) and the total score of psychological capital and its components (self efficacy, hope, psychological resilience, optimism). The regression analysis indicated that the hope component had a medium level positive and statistically significant effect on work engagement. The self efficacy and optimism components showed a low level positive and statistically significant effect on the total work engagement score. However the psychological resilience component did not have a significant effect on the total work engagement score. These findings are discussed in detail in the discussion section.