Ergenlerde psikolojik istismar ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide duygusal esneklik ve öz şefkatin aracı rolü
The mediating role of emotional flexibility and self-compassion in the relationship between psychological abuse and psychological resilience in adolescents
  1. Tez No: 922901
  2. Yazar: BEYZA NUR USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP İME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik İstismar, Psikolojik Sağlamlık, Duygusal Esneklik, Öz Şefkat, Psychological Abuse, Psychological Resilience, Emotional Flexibility, Self-Compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlerde psikolojik istismar ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide duygusal esneklik ve öz şefkatin aracı rolünü incelemektir. Araştırma, 2024 yılında İstanbul İli Esenyurt İlçesindeki liselerde öğrenim gören ve gönüllü olarak katılım sağlayan 645 lise öğrencisinden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Psikolojik İstismar Ölçeği, Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-12, Duygusal Esneklik Ölçeği ve Öz şefkat Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Ayrıca, cinsiyet, ebeveyn birlikteliği, ekonomik gelir düzeyi ve doğum sırası gibi demografik değişkenler de araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla ilişkisel tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve aracı değişkenlerin rollerini belirlemek için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Bulgular, cinsiyet, ekonomik gelir ve doğum sırası değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Psikolojik istismar ile psikolojik sağlamlık, duygusal esneklik ve öz şefkat arasında negatif yönlü ilişkiler bulunurken; psikolojik sağlamlık ile duygusal esneklik ve öz şefkat arasında pozitif yönlü ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, duygusal esneklik ve öz şefkatin, psikolojik istismar ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide aracı bir rol oynadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, ergenlerde psikolojik sağlamlığı artırmaya yönelik müdahalelerde duygusal esneklik ve öz şefkatin geliştirilmesine odaklanmanın önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating roles of emotional flexibility and self-compassion in the relationship between psychological abuse and psychological resilience among adolescents. The research was conducted with data obtained from 645 high school students who voluntarily participated in the study from high schools in the Esenyurt District of Istanbul Province in 2024. Participants were administered the Psychological Abuse Scale, the 12-item Child and Youth Resilience Measure, the Emotional Flexibility Scale, and the Short Form of the Self-Compassion Scale. Additionally, demographic variables such as gender, parental unity, economic income level, and birth order were included in the study. The research employed a correlational survey method to examine the relationships between variables, and structural equation modeling was used to determine the roles of mediating variables. Findings revealed significant differences according to gender, economic income, and birth order variables. Negative correlations were found between psychological abuse and psychological resilience, emotional flexibility, and self-compassion; while positive correlations were identified between psychological resilience and emotional flexibility and self-compassion. Furthermore, emotional flexibility and self-compassion were determined to play a mediating role in the relationship between psychological abuse and psychological resilience. These findings indicate the importance of focusing on developing emotional flexibility and self-compassion in interventions aimed at increasing psychological resilience in adolescents.