Beş faktör kişilik özelliği ve psikolojik iyi oluşun iş performansı üzerindeki etkisi
The effect of five factor personality traits and psychological well-being on job performance
  1. Tez No: 923021
  2. Yazar: ÇAĞRI EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜME AKYÜZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Psikolojik İyi Oluş, İş Performansı, Five Factor Personality Traits, Psychological Well-being, Job Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Örgütlerin, büyük bir hızla değişen ve gelişen küresel dünyada kendisini sürdürebilmesi ve yaşanan değişime ayak uydurabilmesi; çalışanların iş ortamındaki performansı, çalışanların kişilik özellikleri ve psikolojik durumlarının pozitif olması ile mümkündür. Kişilik özelliklerinin bireyin iş yerindeki tutum, davranış ve motivasyonları üzerinde önemli bir rol oynadığı, dolayısıyla iş performansına doğrudan katkıda bulunduğu görülmektedir. Bu bağlamda, kişilik özellikleri, psikolojik iyi oluş ve iş performansı arasındaki etkileşim dinamiklerinin açıklanması, örgütsel yapılar açısından son derece değerlidir. Yapılan bu çalışmanın temel amacı, beş faktör kişilik özelliği ve psikolojik iyi oluşun iş performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada Türkiye'de çeşitli illerden 397 öğretmenin katılım gösterdiği bir anket uygulanmıştır. Anket kapsamında demografik sorular, Beş Faktör Kişilik Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve İş Performansı Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre beş faktör kişilik özellikleri (dışadönüklük, yumuşak başlılık, özdenetimlilik, deneyime açıklık) ile iş performansı arasında ve psikolojik iyi oluş ile iş performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Nörotiklik boyutu ile anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Çalışma sonucunda araştırma bulgularına dayanarak çalışmanın literatüre katkı sağlaması ve geliştirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In a rapidly changing and developing global world, organizations can sustain themselves and keep up with the changes that are experienced; It is possible with the performance of employees in the work environment, the personality traits of employees and the positive psychological states of employees. It is seen that personality traits play an important role in the attitudes, behaviors and motivations of individuals in the workplace, and therefore directly contribute to job performance. In this context, explaining the interaction dynamics between personality traits, psychological well-being and job performance is extremely valuable in terms of organizational structures. The main purpose of this study is to determine the effect of the five-factor personality trait and psychological well-being on job performance. In the study, a survey was conducted with the participation of 397 teachers from various cities in Turkey. Data were collected using demographic questions, the Five-Factor Personality Scale, the Psychological Well-being Scale and the Job Performance Scale within the scope of the survey. According to the results obtained, it was determined that there was a positive and significant relationship between the five-factor personality traits (extraversion, agreeableness, self-control, openness to experience) and job performance and between psychological well-being and job performance. No significant relationship was found with the neuroticism dimension. As a result of the study, suggestions were presented for the study to contribute to the literature and to improve it based on the research findings.