İmplant çevresi yumuşak doku defekti olan bölgelerde bağ doku greftleriyle ribozla çapraz bağlı kalın kollajen membranların yumuşak doku ve post-operatif hasta konforu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of ribose cross-linked thick collagen membranes with connective tissue grafts on soft tissue and post-operative patient comfort in areas with peri-implant soft tissue defects
- Tez No: 923061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİFE SABANCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ALPEREN KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Subepitelyal bağ dokusu grefti, Kollajen membran, Peri-implant mukoza kalınlığı, Peri-implant mukoza genişliği, Dental implant, Subepithelial connective tissue graft, Collagen membrane, Peri-implant mucosa thickness, Peri-implant mucosa width
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yumuşak doku yetersizliklerinin tedavisinde peri-implant mukozanın kalınlığını (PİMK) artırmak amacıyla, hastanın kendi dokularından alınan greftlerin yanı sıra biyolojik dokuları taklit eden materyallerle yapılan çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, horizontal yönde yumuşak doku eksikliği olan implant çevresi bölgelerde ribozla çapraz bağlı kalın kollajen membranın (RÇKM), PİMK üzerindeki etkisini ve altın standart olarak kabul edilen subepitelyal bağ dokusu grefti (SBDG) ile karşılaştırıldığında alternatif bir yöntem olup olamayacağını değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 20 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan 10'una implant operasyonu ile eş zamanlı olarak SBDG, diğer 10'una ise RÇKM uygulanmıştır. Operasyondan önce, PİMK ve peri-implant mukozanın genişliği (PİMG) ölçümleri yapılmıştır. Operasyon sonrası 1., 3. ve 7. günlerde hastaların görsel analog skala (Visual Analog Scale, VAS) ve Ağız Sağlığı Etki Profili (Oral Health Impact Profile-14, OHIP-14) skorları kaydedilmiştir. PİMK ve PİMG ölçümleri 1. ve 3. aylarda tekrar edilmiştir. Bulgular: PİMK açısından, RÇKM grubunda ortalama 1,87 mm, SBDG grubunda ise 1,99 mm'lik bir artış kaydedilmiştir. Her iki grupta da PİMK artış oranlarının benzer olduğu gözlenmiştir. PİMG açısından, RÇKM grubunda başlangıçta 3,35 mm olan değer, 3. ay sonunda 3,30 mm olarak ölçülmüştür. SBDG grubunda ise başlangıçta 3,35 mm olan değer, 3. ay sonunda 4,70 mm'ye ulaşmıştır. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). OHIP-14 skorları, RÇKM grubunda 1. gün 17,5; 7. gün 11,5, SBDG grubunda ise 1. gün 18,5; 7. gün 15,1 olarak hesaplanmıştır. VAS skorları, RÇKM grubunda 1. gün 5,09; 7. gün 1,13, SBDG grubunda ise 1. gün 4,69; 7. gün 2,5 olarak ölçülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları doğrultusunda, RÇKM'nin, 3 aylık takip süresince PİMK artışı açısından SBDG'ye benzer bir etki gösterdiği belirlenmiştir. Ancak, RÇKM'nin PİMK'yı artırmak için SBDG'ye uzun vadede alternatif bir yöntem olarak değerlendirilmesi için daha uzun takip sürelerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In the treatment of soft tissue deficiencies, various methods have been used to increase the thickness of the peri-implant mucosa (PIMT) using materials that mimic biological tissues as well as grafts from the patient's own tissues. The aim of this study was to evaluate the effect of ribose cross-linked thick collagen membrane (RCCM) on PIMT in peri-implant areas with soft tissue deficiency in the horizontal direction and whether it can be an alternative method compared to subepithelial connective tissue graft (SCTG), which is considered the gold standard. Materials and Methods: Twenty systemically healthy patients were included in the study. Ten of the patients underwent SCTG simultaneously with the implant operation and the other 10 underwent RCCM. PIMT and peri-implant mucosa width (PIMW) measurements were performed before the operation. Visual Analog Scale (VAS) and Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) scores were recorded on the 1st, 3rd and 7th postoperative days. PIMT and PIMW measurements were repeated at 1 and 3 months. Results: In terms of PIMT, an average increase of 1.87 mm was recorded in the RCCM group and 1.99 mm in the SCTG group. It was observed that the rates of increase in PIMT were similar in both groups. In terms of PIMW, the initial value of 3.35 mm in the RCCM group was measured as 3.30 mm at the end of the 3rd month. In the SCTG group, the value, which was 3.35 mm at the beginning, reached 4.70 mm at the end of the 3rd month. There was no statistically significant difference between the groups (p > 0.05). OHIP-14 scores were 17.5 on day 1 and 11.5 on day 7 in the RCCM group and 18.5 on day 1 and 15.1 on day 7 in the SCTG group. VAS scores were 5.09 on day 1 and 1.13 on day 7 in the RCCM group and 4.69 on day 1 and 2.5 on day 7 in the SCTG group. Conclusion: In line with the data of this study, it was determined that RCCM showed a similar effect to SCTG in terms of increasing PIMT during the 3-month follow-up period. However, longer follow-up periods are needed to evaluate RCCMM as a longterm alternative method to SCTG to increase PIMT.