Kırsalda eğitimsel eşitsizliğin yeniden üretimi
Reproduction educational inequality in rural areas
  1. Tez No: 923081
  2. Yazar: ZÜLFİYE NİSA AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal, Eğitim, Eşitsizlik, Kırsalda Eğitim Politikaları, Uzaktan Eğitim, Rural, Education, Inequality, Rural Education Policies, Online Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma Türkiye kırsalında ikamet eden sosyoekonomik seviyesi düşük öğrencilerin eğitim süreçlerinde eşitsizlik yaratan okul dışı faktörlerin neler olduğunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte pandemide yaşanan uzaktan eğitim sürecinin bu dezavantajların tespit edilmesinde bir turnusol olarak değerlendirilebileceği kanaatindedir. Çünkü kırsalda eşitsizliklerin azaltılması bağlamında geliştirilen eğitim politikalarının birçoğu okul merkezlidir ve olabildiğince steril okul çatısı altında değilken bu öğrencilerin hangi eşitsizlikleri deneyimledikleri daha güçlü eğitim politikaları geliştirilmesi açısından kıymetli olacağından çalışma için kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme formu sorularının bir kısmı öğrencilerin pandemi süreci deneyimlerini anlamaya yönelik olmuştur. Nihayetinde bu çalışma eğer kırsalda eğitimde eşitsizlik yaratan okul dışı faktörlere odaklanıldığında daha etkili politikalar üretilebileceğini savunmaktadır ve bu noktada bu faktörleri ortaya koyarak öneminin anlaşılmasını ummaktadır. Çalışmanın verileri Elazığ'ın Arıcak ilçesinde taşımalı eğitimle okuyan 13 ortaokul öğrencisiyle yarı yapılandırılmış form çerçevesinde görüşmeler yaparak toplanmış, nitel veri analiziyle analiz edilmiş ve eşitsizlik yaratan; sosyal, kültürel ve yapısal kısıtlılıklar olmak üzere üç ana tema belirlenmiştir. Bu temalarda özellikle kırsalda altyapısal yetersizliklerin, toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak çocukların emeğinin ev ve ev dışı işlerde kullanılmasının, kardeş bakımının ve ebeveynlerin tutumunun bu öğrenciler için dezavantajlılıkları derinleştirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the out-of-school factors that create educational inequality for socioeconomically disadvantaged students living in rural areas of Turkey. Additionally, it argues that the remote education process during the pandemic can serve as a litmus test for identifying these disadvantages. This is because many educational policies designed to reduce inequalities in rural areas are school-centered and implemented within controlled school environments. However, understanding the inequalities these students experience outside of school is crucial for developing more effective policies. For this reason, some of the semi-structured interview questions used in the study focused on students' experiences during the pandemic. Ultimately, this study asserts that focusing on out-of-school factors contributing to educational inequality in rural areas can lead to more effective policies. By highlighting these factors, it aims to emphasize their significance. The study's data were collected through semi-structured interviews with 13 middle school students attending schools in the Arıcak district of Elazığ via a transportation-based education system. The data were analyzed using qualitative methods, and three main themes of inequality were identified: social, cultural, and structural limitations. The findings reveal that inadequate infrastructure in rural areas, the use of children's labor in household and external work due to gender roles, responsibilities such as sibling care, and parental attitudes further deepen the disadvantages faced by these students.