Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kamu bürokrasisi ve kamu personel yönetimi üzerine etkisi
The impact of the Presidential Government System on public bureaucracy and public personnel management in Turkey
- Tez No: 923192
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Yönetimi, Hükümet Sistemleri, Bürokrasi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Public Personnel Management, Public Personnel System, Government Systems, Bureaucracy, Presidential Government System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Çalışma Türkiye'de 2018 yılında geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bürokrasi ve kamu personel sistemi üzerindeki etkisi incelmek amacıyla yapılmış olup, betimleyici bir çalışma niteliğindedir. Ancak çalışmada ele alınan konunun daha iyi anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla hükümet sistemleri de incelenmiş ve bu kapsamda başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ile meclis hükümeti sistemi tanıtılmıştır. Bunu takiben teorik boyutu itibariyle bürokrasi konusu ele alınmış ve incelenmiştir. Bu kapsamda Türkiye'de bürokrasinin gelişimi de inceleme konusu yapılmıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesindeki Cumhuriyet dönemi hükümet sistemleri anayasal temel bağlamında ele alınmış ve sonrasında yeni hükümet sistemine geçiş süreci aktarılmıştır. Türkiye'de 2017 referandumu ile başlayan süreç neticesinde 2018 yılı itibariyle hükümet sistemi değişmiştir. Hükümet sistem değişikliği hem bürokrasi hem kamu kurumlarının yapısı hem de kamu personel yönetimini etkilemiştir. Bu sebeple Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bilinmesi ve sözü edilen konular üzerinden değerlendirmelere yer verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada genel olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin uygulamaya geçmesiyle Türk Kamu Yönetimi'nde gerçekleşen değişimler bağlamında, kamu kurumları ve bakanlıklarda meydana gelen başlıca değişimler ile kamu personel siteminde gerçekleşen değişimler ilgili mevzuat değişiklikleri esas alınarak incelenerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to examine the impact of the Presidential Government System, which was adopted in 2018 in Turkey, on the bureaucracy and public personnel system and is a descriptive study. However, in order to provide a better understanding of the issue addressed in the study, government systems were also examined and in this context, the presidential system, parliamentary system, semi-presidential system and parliamentary government system were introduced. Following this, the issue of bureaucracy is discussed and analyzed in terms of its theoretical dimension. In this context, the development of bureaucracy in Turkey is also examined. In addition, the government systems of the Republican period before the Presidential System of Government are discussed in the context of the constitutional basis and then the transition process to the new government system is explained. As a result of the process that started with the 2017 referendum in Turkey, the government system has changed as of 2018. The change in the government system has affected both bureaucracy, the structure of public institutions and public personnel management. For this reason, it is necessary to know the Presidential Government System and to include evaluations on the aforementioned issues. In this study, in the context of the changes in Turkish Public Administration with the implementation of the Presidential Government System, the main changes in public institutions and ministries and the changes in the public personnel system are analyzed and evaluated based on the relevant legislative amendments.