Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kamu personel rejimine yansımaları
Reflections of the Presidential Government System on the public staff regime
  1. Tez No: 617600
  2. Yazar: YEMLİHA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Kamu Personel Rejimi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Üst Kademe Yöneticisi, Presidential System, Presidential Government System, Public Personnel Regime, Presidential Decree, Senior Executive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son yüzyılda kuvvetler birliği üzerine kurulu sistemler, yerini çağdaş sistemler olarak anılan kuvvetler ayrılığı sistemlerine bırakmıştır. Bu rejimler yasama, yürütme ve yargı üzerine inşa ettikleri sistemlerini, bu üç kavrama atfettikleri anlam üzerinden adlandırmıştır. Bu sebeple sert kuvvetler ayrılığına başkanlık, yumuşak kuvvetler ayrılığına parlamenter, ikisi arasındaki sisteme de yarı başkanlık sistemi denilmiştir. Uzun süre parlamenter hükümet sisteminin uygulandığı Türkiye'de 16 Nisan 2017 tarihli Anayasa Değişikliği Referandumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir. Parlamenter sistem, başkanlık sistemi ve yarı-başkanlık sistemi gibi kuvvetler ayrılığı ilkesini benimseyen ancak önemli ölçüde ABD'de uygulanan başkanlık sisteminden esinlenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devletin siyasi ve idari yapısında olduğu gibi kamu personel rejiminde de bazı değişiklikler getirmiştir. 9 Temmuz 2018 tarihli 703 sayılı KHK ve 10 Temmuz 2018 tarihli 1, 2 ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile devletin yönetim yapısı ve Kamu Personel Rejimi yeniden şekillenmiştir. Yürütme organının tekçi nitelikte olduğu bir sistem olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, yürütmeyi tek başına temsil eden cumhurbaşkanına, bürokrasiyi yeniden şekillendirmek üzere önemli yetkiler verilmiştir. Siyasal sistemle birlikte, Türk Kamu Personel Rejiminde önemli değişiklikler yaşanmış, Kamu yönetiminin temel mevzuatları güncellenmiş, Üst kademe kamu yöneticileri adıyla yeni bir yönetici elit sınıf oluşturulmuştur. Personel işlemlerinin yürütülmesi için İnsan Kaynakları Ofisi, Çalışma Genel Müdürlüğü, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü olmak üzere dört adet ofis kurulmuş, bu birimlerin görev tanımları yapılmıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türk Kamu Personel Rejimi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmayla siyasal sistem değişikliğinin kamu personel rejimine neler getirdiği, değişime kurumların refleksinin neler olduğu ve siyasal sistemin idari yapıya nasıl aksettiği tetkik edilmiştir. Buradan hareketle çalışmada öncelikle konuya ilişkin bu güne kadar ortaya konmuş çalışmalar ve yayınlar ayrıntılı şekilde irdelenmiş, yerli ve yabancı literatür taranmış, derlenen bilgiler yorumlanarak konuya ilişkin çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last century, the systems based on the unity of forces have been replaced by the contemporary systems that is the separation of forces. These regimes named their systems after legislative, executive and judiciary based on the meaning they attributed to these three concepts. For this reason, the separation of hard forces is called the presidential system. The separation of the soft forces is called the parliamentary system and the system between the presidential system and the parliamentary system was called the semi-presidential system. On April 16 2017, with the Constitutional Amendment Referendum in Turkey, the parliamentary system which was applied for a long time was removed and the Presidential System was established. The Presidential Government System, which adopts the principle of separation of powers, like the parliamentary, the presidential and the semi-presidential systems and which was inspired by the US presidential system, changed the political and administrative structure of the state and the structure of public human resources. The Decree No. 703 of 9 July 2018 and the Presidential Decree No: 1, 2 and 3 of 10 July 2018 reshaped the administrative structure of the state and the Public Personnel Regime. In the Presidential Government System which the executive organ is monist, the president, who represents the executive organ by himself, has been given substantial authority to restate the bureaucracy. Along with the change in the political system, Turkish Public Personnel Regime has undergone significant changes as well; the basic legislation of public administration has been updated and a new executive elite class has been established under the name of senior public managers. To carry out the tasks regarding the personnel, four offices were established namely“Human Resources Office”,“Directorate General of Labor”,“Strategy and Budgeting Office”and“Directorate General of Personnel and Principles”, and the job descriptions of these offices were provided. In addition, the Presidential Government System and the Turkish Public Personnel Regime have been examined in detail. In this study, what the changes in the political system bring to the public personnel regime, what the reaction of the institutions has been to this change and how the political system reflects the administrative structure have been analyzed. From this point of view, the studies and publications related to the subject have been examined in detail by reviewing the national and international literature and the compiled information has been interpreted and deductions have been included.