Sisplatin ile indüklenen periferal nöropati modelinde fisetinin protektif etkisinin incelenmesi
Investigation of protective effects of ficetin in cisplatin-induced peripheral neuropathy model
- Tez No: 923466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Fisetin, sisplatin, nöropati, sinir iletim hızı, nosiseptif davranış deneyi, Fisetin, cisplatin, neuropathy, nerve conduction velocity, nociceptive behaviour experiment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yaygın olarak kullanılan bir kemoterapi ilacı olan sisplatin, periferik nöropatiye neden olarak hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır. Bu çalışmada, sisplatin kaynaklı periferik nöropati sıçan modelinde doğal bir flavonoid olan fisetinin nöroprotektif etkileri araştırılmıştır. Antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle bilinen fisetin, nöropati patofizyolojisinde nöroinflamasyonu ve oksidatif stresi azaltma yeteneği nedeniyle bu çalışmada seçilmiştir. Bu çalışmada erkek Wistar Albino sıçanları altı gruba ayrıldı: sham, nöropati (5 hafta süresince, haftada bir defa, 3 mg/kg sisplatin uygulandı), fisetin tedavi grupları (nöropati +10 mg/kg fisetin ve nöropati+20 mg/kg fisetin) ve sadece fisetin uygulanan sağlıklı hayvanlardan oluşan pozitif kontrol grupları (10 mg/kg ve 20 mg/kg). Motor koordinasyon, duyusal sistem fonksiyonları ve siyatik sinirlerin yapısal bütünlüğünü değerlendirmek amacıyla davranışsal deneyler, sinir iletim çalışmaları ve konfokal mikroskopi analizleri yapılmıştır. Bulgulara göre sisplatin uygulaması hayvanlarda motor inkoordinasyon, duyusal disfonksiyon ve mekanik allodiniye neden olmuştur. Ayrıca sinir iletim hızını azaltmıştır. Miyelin yapısında yer alan MBP ekspresyonunu azaltırken siyatik sinir dilimlerinde nöroinflamasyonu gösteren GFAP ekspresyonunu artırmıştır. Ayrıca özellikle fisetinin 10 mg/kg dozunda uygulanması sisplatin uygulanan sıçanlarda motor koordinasyonda belirgin iyileşme, allodinide azalma ve sinir iletim hızında düzelme sağlamıştır. İmmünofloresan boyama fisetinin, nörofilamentlerin yapısını korunması, miyelin yapısının korunmasında ve akson bütünlüğünün korunmasında oynadığı rolü ortaya koymuştur. Ayrıca, fisetin GFAP ekspresyonunu azalttı ve bu da glial hücre aktivasyonunda ve nöroinflamasyonda bir azalma anlamına geliyor. Sonuç olarak, Fisetin, glial ve aksonal yapıların stabilizasyonuna katkıda bulunan antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle sisplatin kaynaklı nöropatiyi hafifletmek için umut vadeden bir adaydır.
Özet (Çeviri)
Cisplatin (cis), a commonly used chemotherapeutic drug, significantly reduces the quality of life for patients by inducing peripheral neuropathy. This study investigated that the neuroprotective effects of fisetin, a natural flavonoid, in a rat model of cisplatin-induced peripheral neuropathy. Fisetin, known for its antioxidant and anti-inflammatory properties, was selected in the present study for its ability to diminish neuroinflammation and oxidative stress in the pathophysiology of neuropathy. Male Wistar rats were divided into six groups: sham, neuropathy (3 mg/kg cis, 5 weeks, once a week), fisetin treatment groups (cis+10 mg/kg fisetin and cis+20 mg/kg fisetin), and positive control groups consisting of healthy animals administered only fisetin (10 mg/kg and 20 mg/kg). In order to assess motor coordination, sensory system functionalis, and the structural integrity of the sciatic nerves, behavioural experiments, nerve conduction studies, and confocal microscopy analyses were carried out. According to the findings, cisplatin administration caused motor incoordination, sensory dysfunction and mechanical allodynia in animals. It also decreased the nerve conduction velocity. While it decreased the expression of MBP, which is involved in the myelin structure, it increased the expression of GFAP, which indicates neuroinflammation in sciatic nerve slices. In addition, especially the application of fisetin at a dose of 10 mg/kg , caused a significant improvement in motor coordination, a decrease in allodynia, and a restoration of nerve conduction velocity in cisplatin-treated rats. Immunofluorescence staining revealed fisetin's role in maintaining myelin structure and protecting axonal integrity, as indicated by the preservation of neurofilaments. Furthermore, fisetin reduced GFAP expression, signifying a decrease in glial cell activation and neuroinflammation. Consequently, Fisetin is a promising candidate to alleviate cisplatin-induced neuropathy due to its antioxidant and anti-inflammatory properties that contribute to the stabilization of glial and axonal structures.