Mide adenokanserli hastalarda helikobakter pilori varlığının kemoterapi yanıtı ve sağkalım üzerine etkisinin retrospektif incelenmesi
A retrospective analysis of the impact of helicobacter pylori on chemotherapy response and survival outcomes in patients with gastric adenocarcinoma
  1. Tez No: 923522
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ KARAKOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, helikobakter pilori, sağkalım, kemoterapi, Modifiye Ryan Skoru, Gastric cancer, Helicobacter pylori, survival, chemotherapy, Modified Ryan Scheme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmada mide adenokanser tanısı alan hastalarda tanı anında mide mukozasında helikobakter pilori varlığının kemoterapi yanıtına, klinik seyre ve prognoza etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli retrospektif bir vaka kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya 18 yaş üzerinde olup 1 Mart 2019-1 Ağustos 2023 tarihleri arasında endoskopik biyopsi tanısıyla mide adenokanser tanısı aldıktan sonra Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde takip edilen 276 hasta dahil edildi. Hastaların klinik, demografik ve laboratuvar bulguları bilgisayar otomasyon sistemi ve hasta dosyaları retrospektif olarak incelenerek elde edildi. Bulgular: Tanı anında helikobakter pilori durumunun ve perinöral invazyon varlığının neoadjuvan kemoterapi yanıtsızlığı ile bağımsız ilişkili risk faktörleri olduğu tespit edilmiştir. Helikobakter pilori pozitif olan hastalarda neoadjuvan kemoterapiye yanıtsızlık riski yaklaşık %85 azalırken perinöral invazyonu olan hastalarda risk yaklaşık 7,3 kat artmaktadır. Rezektabl mide adenokanserli hastalarda tanı anında ECOG skorunun 2 olması, tümör histopatolojisi, tanı anında helikobakter pilori durumu ve tanı anındaki klinik T evresinin nüks riskini bağımsız olarak predikte eden faktörler olduğu tespit edilmiştir. Helikobakter pilori pozitif olan hastalarda nüks riski yaklaşık %71 azalmaktadır. Rezektabl mide adenokanserli hastalarda tanı anında ECOG skorunun 2 olması, tümörün lokalizasyonu, tanı anında helikobakter pilori durumu ve tanı anındaki klinik T evresinin eksitus gelişme riskini bağımsız olarak predikte eden faktörler olduğu tespit edilmiştir. Helikobakter pilori pozitif olan hastalarda eksitus riski yaklaşık %81 azalmaktadır. Metastatik mide adenokanserli hastalarda tanı anında helikobakter pilori durumu progresif hastalık gelişme riskini bağımsız olarak predikte eden tek faktör olarak tespit edilmiş olup helikobakter pilori pozitif hastalarda riskin yaklaşık %86 azaldığı bulunmuştur. Sonuç: Mide adenokanser hastalarında tanı anında yapılan endoskopik biyopside tümör çevresi nontümöral dokuda helikobakter pilori pozitifliğinin nonmetastatik hastalarda daha iyi neoadjuvan ve adjuvan kemoterapi yanıtı, daha uzun total ve hastalıksız sağkalımla, metastatik hastalarda daha iyi kemoterapi yanıtı ve daha uzun progresyonsuz sağkalımla ilişkili olduğu saptanmıştır. Rezektabl mide adenokanserli hastalarda tanı anında helikobakter pilori durumu neoadjuvan kemoterapi yanıtı, nüks ve eksitus için bağımsız prediktif faktör olarak tespit edilmiştir. Metastatik mide adenokanserli hastalarda tanı anında helikobakter pilori durumu progresyon riski için bağımsız prediktif faktör olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of the presence of Helicobacter pylori in the gastric mucosa at the time of diagnosis on chemotherapy response, clinical course and prognosis in patients diagnosed with gastric adenocarcinoma. Materials and Methods: This study is a single-center retrospective case-control study. The study included 276 patients over the age of 18 who were followed up at Ankara Bilkent City Hospital after being diagnosed with gastric adenocarcinoma by endoscopic biopsy between March 1, 2019 and August 1, 2023. Clinical, demographic and laboratory findings of the patients were obtained retrospectively by computer automation system and review of patient files. Results: Helicobacter pylori status at the time of diagnosis and the presence of perineural invasion were found to be independent risk factors associated with neoadjuvant chemotherapy unresponsiveness. While the risk of non-response to neoadjuvant chemotherapy decreased by approximately 85% in Helicobacter pylori positive patients, the risk increased by approximately 7.3 times in patients with perineural invasion. In patients with resectable gastric adenocarcinoma, ECOG score 2 at the time of diagnosis, tumor histopathology, Helicobacter pylori status at the time of diagnosis, and clinical T stage at the time of diagnosis were found to be factors that independently predicted the risk of recurrence. The risk of recurrence is reduced by approximately 71% in patients who are Helicobacter pylori positive. In patients with resectable gastric adenocarcinoma, an ECOG score of 2 at the time of diagnosis, tumor localization, Helicobacter pylori status at the time of diagnosis, and the patient's clinical T stage at the time of diagnosis were found to be independently predictive factors for the risk of death. The risk of death is reduced by approximately 81% in patients who are Helicobacter pylori positive. In patients with metastatic gastric adenocarcinoma, Helicobacter pylori status at the time of diagnosis was found to be the only factor independently predicting the risk of developing progressive disease, and the risk was found to be reduced by approximately 86% in Helicobacter pylori positive patients. Conclusion: Helicobacter pylori positivity in nontumoral tissue around the tumor in endoscopic biopsy performed at the time of diagnosis in patients with gastric adenocarcinoma has been found to be associated with better neoadjuvant and adjuvant chemotherapy response, longer total and disease-free survival in nonmetastatic patients, and better chemotherapy response and longer progression-free survival in metastatic patients. Helicobacter pylori status at the time of diagnosis has been identified as an independent predictive factor for neoadjuvant chemotherapy response, recurrence, and exitus in patients with resectable gastric adenocarcinoma. Helicobacter pylori status at the time of diagnosis has been identified as an independent predictive factor for progression risk in patients with metastatic gastric adenocarcinoma.