Aktarlarda satılan bazı tıbbi bitkilerin farmasötik botanik açıdan incelenmesi
Research on some medicinal plants sold in herbalists in terms of pharmaceutical botany
- Tez No: 923593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGEHAN SALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitki, Lavandula, Achillea, Valeriana, Medicinal plants, Lavandula, Achillea, Valeriana
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada, aktarlarda satılan droglardan insanlar tarafından sıklıkla tercih edilenlerden bazıları farmasötik botanik açısından ele alınmıştır. Aktarlarda, Lavanta (Lavandula sp.), Civanperçemi (Achillea sp.) ve Kedi otu (Valeriana sp.) adları ile satılan bitki örneklerinin ve/veya kullanılan kısımlarının makroskobik ve mikroskobik incelemeleri Stemi DV4 Zeiss binoküler stereo mikroskop ve Olympus BX51 ışık mikroskobu ile yapılmıştır. Bu kapsamda anatomik yapıların yanı sıra, şekil, büyüklük, renk ve koku gibi karakterler belirlenmiş, fotoğrafları çekilmiştir. Droğu meydana getiren bitkisel kısımların tanımlamaları yapılmış, elde edilen morfolojik bulgulara göre drogların ait oldukları bitki türleri, yayılışları, etnobotanik kullanımları, kullanılan kısımlarının kayıtlı olduğu farmakopelerde veya yayınlanmış makalelerdeki ilgili bilgiler ortaya konmuştur. Mikroskobik özelliklerinin incelenmesi için bitkiler ve/veya kullanılan kısımlarından preparatlar hazırlanmış ve ışık mikroskopu ile incelenerek fotoğraflanmıştır. Farklı illerdeki aktarlardan temin edilen bitki örneklerinin teşhisleri sonucunda, halk arasında kullanıma uygun olan türler olup olmadıklarının belirlenmesinin yanı sıra, numunelerde tağşiş olup olmadığı da değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarının, aktarlarda satılan ve halk arasında yaygın olarak kullanılan bu bitkilerin doğru türler olup olmadığının ortaya konması, bitkinin kullanılması gereken kısmının doğruluğunun tespiti ve halk arasındaki kullanım amaçlarının literatürle karşılaştırılmasının sağlanması açısından önemli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, some of the commonly preferred herbal samples sold in herbalist shops, such as Lavender (Lavandula sp.), Yarrow (Achillea sp.), and Valerian (Valeriana sp.), are examined from a pharmacobotanical perspective. Macroscopic and microscopic examinations of plant samples and/or their utilized parts sold under the names of Lavender, Yarrow, and Valerian were carried out using Stemi DV4 Zeiss binocular stereo microscope and Olympus BX51 light microscope. In this context, anatomical structures, as well as characteristics such as shape, size, color, and odor, were determined and photographed. The morphological features of the plant parts that make up the drug were described. Based on the obtained morphological findings, the plant species to which the drugs belong, their distribution, ethnobotanical uses, and relevant information from pharmacopoeias or published articles were examined. For microscopic analysis, preparations were made from the plants and/or their utilized parts, and they were examined under a light microscope and photographed. As a result of the diagnoses of plant samples obtained from herbalist shops in different provinces, the study aimed to determine whether the species were suitable for use among the public and assess whether any adulteration was present in the samples. The results of the study are considered significant for determining whether the plants sold in herbalist shops and commonly used by the public are the correct species, verifying the accuracy of the parts of the plants that should be used, and comparing the purposes of their use in folk medicine with the relevant literature.