Örgütsel değişim ile çalışanların öz yeterlilik algısı arasındaki ilişki: Konya SGK çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between organizational change and employees' self-efficacy perception: A study on Konya SGK employees
  1. Tez No: 923914
  2. Yazar: ESRA ERBAŞ FERİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRANUR SANİOĞLU TANIŞ, DOÇ. DR. HARUN KARAKAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Öz Yeterlilik, Davranış, Organizational Change, Self-Efficacy, Behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmada, işletmelerdeki değişim ve bunun çalışanların öz yeterliliğine etkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde örgüt, değişim, örgütsel değişim ve değişime direnç teorik olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde öz yeterlilik kavramı açıklanmış ve son olarak çalışmanın araştırma kısmı üçüncü bölümde yer almaktadır. Örgütsel değişim ve öz yeterlilik algısı üzerindeki etkisini inceleyebilmek için Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü çalışanlarına dağıtılan 200 anketten 170'i analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, örgütsel değişim ve çalışanların davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Davranışlar kişinin kendisinin yani öz yeterliliğinin bir yansıması olduğundan örgütsel değişim ve kişinin öz yeterliliği arasında dolaylı olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the change in organizations and its effect on employees'self-efficacy. In the first part of the study, organization, change, organizational change and resistance to change are discussed theoretically. In the second part, the concept of self-efficacy is explained and finally the research part of the study is included in the third part. In order to examine organizational change and its effect on self-efficacy perception, 170 out of 200 questionnaires distributed to the employees of Konya Social Security Provincial Directorate were analyzed. As a result of the study, it was determined that there is a significant relationship between organizational change and employee behaviors. Since behaviors are a reflection of self-efficacy, it can be said that there is an indirectly significant relationship between organizational change and self-efficacy.