Fıntech inovasyonu çerçevesinde Brezilya ve Türkiye karşılaştırması
Comparison of Brazil and Turkey within the framework of fintech innovation
- Tez No: 923998
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL BABUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, Fintech, İnovasyon, Türkiye-Brezilya Karşılaştırması, Digital Banking, Fintech, Innovation, Turkey-Brazil Comparison
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Bankalcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye'de ve Brezilya'da dijital bankacılık ve Fintech sektörlerinin karşılaştırılması, her iki ülkede de finansal teknoloji inovasyonunun hızla geliştiğini göstermektedir. Her iki ülkede de fintech girişimleri, dijital bankacılık altyapısının yaygınlaşmasıyla birlikte önemli bir büyüme ve yaygınlık göstermektedir. Her iki ülkede de kullanıcı alışkanlıkları ve Pazar dinamikleri, dijital bankacılığın ve fintech çözümlerinin benimsenmesini desteklemektedir. Türkiye'de, fintech girişimleri dijital bankacılık altyapısının gelişimiyle paralel olarak çeşitlenmiş ve yaygınlaşmıştır. Dijital bankaların ve mobil ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, Türkiye'deki fintech inovasyonunu desteklemiştir. Aynı şekilde, Brezilya'da da fintech sektörü hızla büyümekte ve dijital bankacılık çözümleri yaygınlaşmaktadır. Mobil ödemelerin ve diğer dijital finansal hizmetlerin kullanımı Brezilya'da da artmaktadır. Her iki ülkede de yasal düzenlemeler, fintech inovasyonunun ve uygulamalarının gelişimini desteklemektedir. Hem Türkiye hem de Brezilya, finansal düzenleyicilerin etkin bir şekilde çalışması ve uluslararası standartlara uyum sağlamasıyla sağlıklı ve sürdürülebilir bir fintech ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir. Türkiye ve Brezilya'da dijital bankacılık ve fintech sektörleri, benzer zeminlerde hızla gelişmekte ve büyümektedir. Her iki ülkenin de fintech inovasyonunu destekleyen bir düzenleyici çerçeveye sahip olması, bu sektörlerin gelecekteki büyümesini ve yaygınlığını destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
Comparing the digital banking and Fintech sectors in Turkey and Brazil shows that financial technology innovation is developing rapidly in both countries. In both countries, fintech initiatives show significant growth and prevalence with the spread of digital banking infrastructure. In both countries, user habits and market dynamics support the adoption of digital banking and fintech solutions. In Turkey, fintech initiatives have diversified and become widespread in parallel with the development of the digital banking infrastructure. The proliferation of digital banks and mobile payment systems has supported fintech innovation in Turkey. Likewise, the fintech sector is growing rapidly in Brazil and digital banking solutions are becoming widespread. The use of mobile payments and other digital financial services is also increasing in Brazil. In both countries, legal regulations support the development of fintech innovation and applications. Both Turkey and Brazil aim to create a healthy and sustainable fintech ecosystem with financial regulators working effectively and complying with international standards. Digital banking and fintech sectors in Turkey and Brazil are developing and growing rapidly on similar grounds. Having both countries have a regulatory framework that supports fintech innovation will support the future growth and expansion of these sectors.