Genç yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısı ve sosyal duygusal yalnızlık düzeyinin duygusal yeme davranışı üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of social appearance anxiety and social emotional loneliness levels of young adult individuals on emotional eating behavior
  1. Tez No: 924036
  2. Yazar: HATİCE MİNE TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme Davranışı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Sosyal Duygusal Yalnızlık, Emotional Eating Behavior, Social Appearance Anxiety, Social Emotional Loneliness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmanın amacı genç yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısı ile sosyal duygusal yalnızlık düzeyinin duygusal yeme davranışı üzerine etkisini incelemek olarak belirlenmiştir. Tarama metoduyla gerçekleştirilen araştırmanın evrenini 18 yaş üstü genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 277 kadın ve 123 erkek olmak üzere toplam 400 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Sosyal Duygusal Yalnızlık Ölçeği (SDYÖ), Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ve Demografik Bilgi Formu anketi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında genç yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısı ile sosyal duygusal yalnızlık düzeyinin duygusal yeme davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Genç yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısı, sosyal duygusal yalnızlık düzeyi ve duygusal yeme davranışı puanlarının cinsiyet, medeni durum, yaş ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı saptanmıştır. Araştırmanın bulgularından yola çıkarak genç yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygı düzeyleri ve duygusal yeme davranışları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmektedir. Öte yandan genç yetişkinlerin sosyal duygusal yalnızlık düzeyleri ve duygusal yeme davranışları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca araştırmada katılımcıların duygusal yeme ve sosyal görünüş kaygısı ile sosyal duygusal yalnızlık puanları cinsiyet ve medeni durum açısından anlamlı bir farklılık gösterirken yaş ve öğrenim durumu açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırma, konu hakkında bir bilinç oluşturulması, elde edilen bulguların literatürde yer alan diğer araştırma sonuçları ile tartışılarak literatüre katkı sağlaması ve gelecekteki araştırmalara örnek teşkil etmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine the effect of social appearance anxiety and social emotional loneliness levels on emotional eating behavior in young adult individuals. In the study, the relationships of the variables with each other and with sociodemographic characteristics were examined, and it was also aimed to contribute to the literature by discussing the findings in comparison with the results of other studies in the literature. The research, conducted using the survey method, targeted young adults over the age of 18. The sample of the study consisted of a total of 400 young adult individuals, including 277 women and 123 men. The data collection tools used in the study were the Social Appearance Anxiety Scale (SAAS), Social Emotional Loneliness Scale (SELS), Emotional Eating Scale (EES), and a Demographic Information Form survey. Based on the findings obtained from the research, the effect of social appearance anxiety and social emotional loneliness levels on emotional eating behavior in young adult individuals was examined. It was determined whether the scores of young adult individuals in terms of social appearance anxiety, social emotional loneliness level, and emotional eating behavior differed according to gender, marital status, age, and education level. Based on the results, a positive and significant relationship was found between social appearance anxiety levels and emotional eating behavior. On the other hand, a negative and significant relationship was found between social emotional loneliness levels and emotional eating behavior. Additionally, the study found that there were significant differences in emotional eating, social appearance anxiety, and social emotional loneliness scores based on gender and marital status, but no significant difference was found based on age and educational status.