Banka ve ofis ortamlarında ergonomik koşulların incelenmesi
Analyzing ergonomic conditions in bank and office environmentsanalyzing ergonomic conditions in bank and office environments
  1. Tez No: 924042
  2. Yazar: BEGÜM LINGE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İSG, ofis banka ve büro çalışma ortamları, ergonomik ve fiziksel risk etmenleri, ofis hastalıkları, Ergonomi, İSG, office bank and bureau working circumstances, ergonomic and physical risk factors, office diseases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde uzun saatler çalışılan ofis, büro ve bankalarda ergonomiye önem verilmesi ve çalışma ortamının bu doğrultuda düzenlenmesi önem arz etmektedir. Bu sebeple çalışanların bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanarak verimlilik artışı sağlanabilecek ve olası iş gücü kayıpları da azaltılabilecektir. İş sağlığı ve güvenliği hususunda ilgili mevzuatların işverence uygulanması ile olası meslek hastalıkları ve iş gücü kayıplarının önüne geçilebilecektir. Ergonomik bir çalışma ortamı, çalışanların daha az yorulmasını ve fiziksel rahatsızlıklarının ortadan kalkmasını sağlayarak, hem motivasyon ile verimliliği artırır hem de hatalı üretimden doğan maliyet artışını engelleyip kârın maksimize edilmesine yardımcı olur. Bu sebeple, işverenlerin fiziksel ve ergonomik risk etmenlerini ve ofis hastalıklarının göz önünde bulundurarak iş ortamının buna uygun olarak düzenlenmesi oldukça önemlidir. Son elli yılda işe bağlı oluşan kas iskelet sistemi (İKİS) hastalıklarında belirgin bir artış gözlemlenmiş olup, bu rahatsızlıkların şirketlerin yaralanma ve hastalık kayıtlarında daha sık yer aldığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar derlenerek kaynak taraması yönteminden faydalanılmıştır. Bu çalışma ile uzun saatler çalışılan ofis banka ve büro ortamlarında iş yerlerinde uygun ergonomik koşulların oluşturulmasının önemi vurgulanmış, konu ile ilgili bilinçlenmenin sağlanması ile olası meslek hastalıkları ve iş gücü kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, it is essential to emphasize ergonomics in offices, bureaus, and banks where long working hours are common to organize the work environment accordingly. On this account, by raising awareness among employee, productivity can be increased, and potential workforce losses can be reduced. The implementation of relevant regulations by employers regarding occupational health and safety will help to prevent possible occupational diseases and workforce losses. An ergonomic work environment reduces employee fatigue and alleviates physical discomfort. Increasing both motivation and productivity, while also preventing cost increases due to faulty production, ultimately helping to maximize profits. For this reason, it is critical for employers to consider physical and ergonomic risk factors, as well as office-related illnesses, and to organize the work environment accordingly. Over the past fifty years, there has been a significant rise in work-related musculoskeletal disorders (MSDs), and these conditions have increasingly appeared in companies' injury and illness records. In this study, previous scientific research has been compiled using the literature review method. This study highlights the importance of creating suitable ergonomic conditions in workplaces, particularly in offices, banks, and bureaus where long hours are worked by aiming to raise awareness to prevent potential occupational diseases and workforce losses.