İngilizce öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimleri ile özel alan yeterlikleri ve yabancı dil öğretme kaygısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of relationships between english teachers' lifelong learning tendencies, their special field competencies and foreign language teaching anxiety
  1. Tez No: 924050
  2. Yazar: EZGİ HASKIRIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH TURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat boyu öğrenme eğilimi, özel alan yeterliği, yabancı dil öğretme kaygısı, öğretmen eğitimi, Lifelong learning tendency, special field competency, foreign language teaching anxiety, teacher education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, ilkokul İngilizce öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimleri ile mesleki özel alan yeterlikleri ve yabancı dil öğretme kaygıları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Kocaeli ilinde devlet okullarında görev yapan 343 ilkokul İngilizce öğretmeninden 131 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemi, temel araştırma yöntemlerinden biri olarak uygulanmıştır. Nicel araştırma yöntemleri, sayısal verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçların istatistiksel olarak yorumlanmasına dayalıdır. Araştırma, nicel veri toplama yöntemlerinden biri olan ilişkisel araştırma tasarımına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Hayat Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği, Özel Alan Yeterlikleri Ölçeği, Yabancı Dil Öğretme Kaygısı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. İlişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilen bu araştırma, katılımcılardan elde edilen veriler ile ilkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimleri ile özel alan yeterlikleri ve yabancı dil öğretme kaygıları arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkinin cinsiyet, mezun olunan bölüm ve öğretmenlik deneyimi yılına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerde, ilkokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğu, özel alan yeterlikleri ile hayat boyu öğrenme eğilimleri arasında güçlü bir ilişki bulunduğu ve yabancı dil öğretme kaygılarının, özellikle hayat boyu öğrenme eğilimleri ile negatif bir ilişki gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between primary school English teachers' lifelong learning tendencies, professional field competencies, and foreign language teaching concerns. 131 out of 343 primary school English teachers working in public schools in Kocaeli province participated in the research voluntarily. In this research, quantitative research method was applied as one of the basic research methods. Quantitative research methods are based on the collection, analysis of numerical data, and statistical interpretation of the results. The research was carried out in accordance with the correlational research design, which is one of the quantitative data collection methods. The data of the research were collected with the Lifelong Learning Tendencies Scale, Specific Field Competencies Scale, Foreign Language Teaching Anxiety Scale, and Personal Information Form. This research, which was carried out with the relational screening model, examined the relationship between primary school English teachers' lifelong learning tendencies, special field competencies, and foreign language teaching concerns using the data obtained from the participants, and examined whether this relationship differed according to gender, department graduated from, and years of teaching experience. In the data obtained as a result of the research, it was observed that the lifelong learning tendencies of English teachers working in primary schools were high, there was a strong relationship between their special field competencies and their lifelong learning tendencies, and their foreign language teaching anxiety showed a negative relationship, especially with their lifelong learning tendencies.