Yaşlı hastalarda sosyal dışlanma ve ilaç uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of social exclusion and medication adherence in elderly patients
  1. Tez No: 924409
  2. Yazar: KERİM YETİŞ BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DOÇ. DR. MUHAMMET CEMAL KIZILARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Geriatri, Family Medicine, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, sosyal dışlanma, ilaç uyumu, Elderly, social exclusion, medication adherence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada yaşlı bireylerde sosyal dışlanma ile ilaç uyumu arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu iki kavram üzerinde etkili olan önemli unsurları belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.06.2024 ve 31.10.2024 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Sağlık YAŞAM (Sağlıklı Yaş Alma Merkezi) Polikliniği ve Geriatri Polikliniği hastalarından çalışmaya katılmaya gönüllü olan 80 yaş ve üstü 214 bireyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik anketin yanı sıra 22 soruluk Yaşlılarda Sosyal Dışlanma Ölçeği ve 6 soruluk Modifiye Morisky İlaç Uyum Ölçeği uygulandı. Veri girişi ve istatistiksel analiz SPSS (Statistical Packet for The Social Science) 26.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortancası 84 (80-98) yıl olarak bulundu. Yaşlı bireylerde sosyal dışlanma düzeyi arttıkça ilaç uyumunun azaldığı görüldü (r=-0,318 p0,05). İlaç uyumu arkadaşı olmayanlarda, tam-yarı bağımlılarda, okuryazar olmayanlarda daha yüksek saptandı (p=0,022, p=0,002, p=0,003). İlaç uyumu birlikte yaşanılan kimseyle, ilaçlarını yardımlı-yardımsız almasıyla, cinsiyetle, yaşla ve düzenli kullandığı ilaç sayısıyla ilişkisiz olduğu saptandı (p>0,05). Çalışmada kullanılan ölçeklerden YSDÖ ile MİUÖ için yapılan analizlerde güvenirlilikleri (iç tutarlılıkları) yeterli bulundu. Sonuç: Yaşlı bireylerde sosyal dışlanma düzeyi arttıkça ilaç uyumu azalmaktadır. Hem sosyal dışlanma hem de ilaç uyumu bireyin sosyodemografik özelliklerinden etkilenen bir durumdur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between social exclusion and medication adherence in elderly individuals and to identify key factors influencing these two concepts. Materials and Methods: The study was conducted between 01.06.2024 and 31.10.2024 by face-to-face interviews with 214 individuals aged 80 years and older who volunteered to participate in the study among the patients of Konya City Hospital Sağlıklı YAŞAM (healty aging center) Polyclinic and Geriatrics Polyclinic. In addition to the sociodemographic questionnaire, the 22-question Social Exclusion Scale in the Elderly and the 6-question Modified Morisky Medication Adherence Scale were administered to the participants. Data entry and statistical analysis were performed using SPSS (Statistical Packet for the Social Science) 26.0 package program. Results: The median age of the participants was 84 (80-98) years. As the level of social exclusion increased, medication compliance decreased (r=-0.318 p0,05). Medication adherence was found to be higher in those with no friends, full-semi-addicts and illiterates (p=0,022, p=0,002, p=0,003). Medication adherence was found to be unrelated with cohabitants, taking medications with or without assistance, gender, age and the number of medications used regularly (p>0,05). Reliability (internal consistency) of the scales used in the study, the CEQ and the MIQ, were found to be adequate in the analyses. Conclusion: As the level of social exclusion increases, medication adherence decreases in elderly individuals. Both social exclusion and medication adherence are influenced by the individual's sociodemographic characteristics.