Rus halk masallarında 'Kadınlık' ve mitolojik kadın görünümleri
'Femininity' and mythological female appearances in Russian folk tales
  1. Tez No: 924410
  2. Yazar: EZGİHAN MERTOĞLU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN TOPBAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Kadın, Slav/Rus Mitolojisi, Rus Halk Masalları, Rus Kültürü, Mythology, Women, Slavic/Russian Mythology, Russian Folktales, Russian Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Slav mitolojisindeki 'kadınlık' kavramı ve Rus halk masallarındaki mitolojik kadın görünümleri üzerine yapılan bu yüksek lisans tez çalışması, Rus kültüründeki kadın algısının derinlemesine incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, kadınlığın tarihsel ve kültürel dönüşümünü, Slav mitolojisindeki kadın karakterlerin çeşitliliğini ve bu karakterlerin Rus halk masallarındaki görünümlerini içermektedir. Çalışmada, ataerkil toplum yapısı, Hristiyanlık ve edebi akımlar gibi faktörlerin etkisiyle, Rus kültüründe kadınlık kavramının zaman içerisinde nasıl şekillendiği üzerinde durulmuştur. Slav mitolojisi ve folklorunda kadın karakterlerin, doğaüstü güçler, bereket, bilgelik ve koruma gibi farklı kavramlarla ilişkilendirilerek zengin bir imgeler dünyası sunduğu vurgulanmıştır. Slav folklorunun en gizemli ve çelişkili figürlerinden biri olarak özellikle Baba Yaga odağa alınmış; yanı sıra Vasilisa Prekrasnaya, Yelena Premudraya, Marya Morevna ve Kurbağa Prenses gibi diğer mitolojik kadın karakterlerin sembolik anlamları da değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Rus halk masallarındaki kadın karakterlerin, sadece masal dünyasının büyülü figürleri değil, aynı zamanda Rus toplumunun kadınlara dair algılarını, beklentilerini ve değerlerini yansıtan önemli kültürel semboller olduğu sonucuna varmaktadır. Bu karakterlerin incelenmesi hem Rus kültürünün derinliklerine inmeyi hem de evrensel kadınlık deneyimini farklı bir perspektiften değerlendirmeyi mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis, which focuses on the concept of 'femininity' in Slavic mythology and the mythological female representations in Russian folktales, aims to provide an in-depth examination of the perception of women in Russian culture. The study includes the historical and cultural transformation of femininity, the diversity of female characters in Slavic mythology, and their representations in Russian folktales. The thesis explores how the concept of femininity in Russian culture has evolved over time, influenced by factors such as patriarchal social structures, Christianity, and literary movements. It emphasizes how female characters in Slavic mythology and folklore are associated with different concepts, such as supernatural powers, fertility, wisdom, and protection, thus offering a rich world of imagery. Among the most mysterious and contradictory figures in Slavic folklore, Baba Yaga is particularly highlighted, while the symbolic meanings of other mythological female characters, such as Vasilisa Prekrasnaya, Yelena Premudraya, Marya Morevna, and the Frog Princess, are also examined. The study concludes that the female characters in Russian folktales are not only magical figures in the fairy tale world but also important cultural symbols that reflect Russian society's perceptions, expectations, and values regarding women. Analyzing these characters allows for both a deeper understanding of Russian culture and a reassessment of the universal experience of femininity from a different perspective.