Öğretmenlerin eğitim ortamlarında dijital dönüşümden yararlanma düzeyleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' levels of benefiting from digital transformation in educational environments and the innovation climate in schools
  1. Tez No: 924424
  2. Yazar: TÜLAY AKÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Eğitimde Dijital Dönüşüm, Okulda Dijital Dönüşüm, Yenileşme İklimi, Okullarda Yenileşme İklimi, Digital Transformation, Digital Transformation in Education, Digital Transformation in Schools, Innovation Climate, Innovation Climate in Schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin eğitim ortamlarında dijital dönüşümden yararlanma düzeyleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kars il merkezi ve ilçelerinde bulunan kamu liselerinde görevli 1182 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 316 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada çok aşamalı ve seçkisiz örnekleme teknikleri kullanılmıştır. Örneklem alma sürecinin birinci aşamasında tabakalı, ikinci aşamasında basit tesadüfi örneklem tekniği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Dijital Dönüşümden Yararlanma Düzeyi Ölçeği”ve Polatcan (2019) tarafından geliştirilen“Okullardaki Yenileşme İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizlerinde T-Testi, ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Korelasyon ve Regresyon testleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda, öğretmenlerin dijital dönüşümden yararlanma düzeyi ile okullarda yenileşme iklimine yüksek düzeyde katılım gösterdikleri gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin dijital dönüşümden yararlanma düzeyi; cinsiyet, eğitim durumu ve görev yapılan lise türü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık oluşturmazken; yaş, branş, mesleki kıdem, öğretmenlik unvanı, dijital okuryazarlık düzeyi, dijital gelişmeleri takip etme düzeyi, dijitalleşmeyle ilgili eğitim alma durumu ve dijital araçlarla desteklenen projelere katılım durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Okullarda yenileşme iklimi ise cinsiyet, yaş, branş, mesleki kıdem, eğitim durumu, öğretmenlik unvanı ve dijital araçlarla desteklenen projelere katılım durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar oluşturmazken, görev yapılan lise türü, dijital okuryazarlık düzeyi, dijital gelişmeleri takip etme düzeyi ve dijitalleşmeyle ilgili eğitim alma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Ayrıca, öğretmenlerin dijital dönüşümden yararlanma düzeyleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Okullardaki yenileşme ikliminin öğretmenlerin dijital dönüşümden yararlanma düzeylerindeki değişimin %22'sini açıkladığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin dijital dönüşümden etkin yararlanmalarını desteklemek amacıyla Eğitim 4.0'a yönelik konferanslar, hizmet içi eğitimler ve seminerler düzenlenmesi önerilmiştir. Ayrıca uygulamalı eğitimlerin verilmesi, bu eğitimlerin lisansüstü programlarla desteklenmesi, uzman ve başöğretmen yetiştirme programlarında dijital dönüşüm süreçlerine dair daha kapsamlı ve uygulamalı içerikler sunulması, ödül ve sertifikasyon sistemlerinin uygulanması önerilmiştir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin dijital becerilerinin geliştirilmesi ve inisiyatif alma konusunda güçlendirilmesi, okullardaki yenileşme iklimine uyum sağlamaları ve sürece katkıda bulunmaları açısından önemli bir adım olacağı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between teachers' levels of benefiting from digital transformation in educational environments and the innovation climate in schools. The universe of this research, in which the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used, consists of 1182 teachers working in public high schools in Kars city center and its districts in the 2023-2024 academic year. The sample of the study consists of 316 teachers. Multi-stage and random sampling techniques were used in the sampling process. In the first stage of sampling, stratified sampling was employed, followed by simple random sampling in the second stage. The data collection instruments used in the study include the“Level of Benefiting from Digital Transformation Scale”developed by the researcher and the“Innovation Climate in Schools Scale”developed by Polatcan (2019). The data were analyzed using t-tests, ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, correlation, and regression tests. As a result of the analyses, it has been observed that teachers' level of benefiting from digital transformation and their participation in the innovation climate in schools are high. The level at which teachers benefit from digital transformation did not show a significant difference based on gender, educational status, and the type of high school they work at, while it showed significant differences based on age, branch, professional seniority, teaching title, digital literacy level, level of following digital developments, status of receiving training related to digitalization, and participation in projects supported by digital tools. The innovation climate in schools did not create significant differences according to the variables of gender, age, branch, professional seniority, education status, teaching title and participation in projects supported by digital tools, it showed significant differences according to the variables of type of high school they work in, digital literacy level, level of following digital developments and status of receiving training on digitalization. Furthermore, a moderate, positive, and significant relationship was observed between teachers' levels of benefiting from digital transformation and the innovation climate in schools. It has been determined that the innovation climate in schools explains 22% of the change in teachers' level of utilization of digital transformation. As a result of the research, it was suggested that conferences, in-service trainings and seminars should be organized for Education 4.0 in order to support teachers to benefit effectively from digital transformation. It was also suggested that practical trainings should be provided, these trainings should be supported by postgraduate programs, more comprehensive and practical content should be provided regarding digital transformation processes in expert and head teacher training programs, and reward and certification systems should be implemented. Furthermore, it was stated that developing teachers' digital skills and empowering them to take initiative would be an important step in terms of adapting to the innovation climate in schools and contributing to the process.