Benliğin ayrımlaşmasının olumlu ve olumsuz duygulanım ve özgünlük aracılığıyla psikolojik iyi oluşa etkisi
The impact of differentiation of self to psychological well-being with the mediation of positive and negative affect and authenticity
- Tez No: 924450
- Danışmanlar: PROF. DR. FERZAN CURUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benliğin Ayrımlaşması, Olumlu ve Olumsuz Duygulanım, Özgünlük, Psikolojik İyi Oluş, Differentiation of Self, Negative and Positive Affect, Authenticity, Psychological Well-Being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bireyin gelişim sürecinde önemli bir aşama olan benliğin ayrımlaşması Bowen Teorisi'nin önemli yapılarından birini oluşturmaktadır. Kişinin duygu ve düşünce sitemi arasında ayrım yapabilmesi, kendi özerkliğini korurken başkalarıyla yakın ilişkiler kurabilmesi olarak tanımlanan benliğin ayrımlaşması hem kişinin zihinsel sağlığı hem de kişiler arası ilişkileri bağlamında olumlu katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada benliğin ayrımlaşmasının psikolojik iyi oluş üzerine olumlu ve olumsuz duygulanım ve özgünlük aracılığıyla etkisini gösteren model, 25-55 yaş arası yetişkin örnekleminde benliğin ayrımlaşması ve alt boyutları için ayrı ayrı test edilmiştir. Toplamda 408 yetişkinin katılımıyla, demografik form, Benliğin Ayrımlaşması-R, Psikolojik İyi Oluş, Pozitif ve Negatif Duygu ve Özgünlük soru formları ile veri toplanmıştır. Aracılık analizleri sonucunda olumlu ve olumsuz duygulanım ve özgünlüğün benlik ayrımlaşması ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde tam aracılık yaptığı bulunmuştur. Araştırmanın birincil amacı olan model testinin yanı sıra cinsiyet, yaş, annenin eğitimi, ailenin çekirdek ya da geniş aile olması ve anne ve babanın ilişki memnuniyeti demografik faktörlerine göre değişkenler incelenerek farklı grupların sonuçları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Son olarak sonuçlar kültürel bağlamda yorumlanarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Differentiation of self, from Bowen's Theory, is important for the developmental process of a person. It is about a person's ability to make distinction between emotions and thoughts and it enables him to build close relationships with the others while maintaining his autonomy. Differentiation of self's positive impact on a person's mental health and relationships is expressed in literature. The principal aim of this study is testing the model of positive and negative affect (PANA) and authenticity as mediators in the relationship of differentiation of self and psychological well-being. This model is tested for differentiation of self and also for each of its dimensions, with the participation of 408 people between the age of 25 to 55. The data is collected through demographic form, Differentiatiof Self – R, Psychological Well-Being, Positive and Negative Affect (PANA) and Authenticity scales. Results of the mediating analysis indicated total mediation effect of PANA and authenticity. Besides this principal objective of the research, variables are analyzed according to some demographic factors such as gender, age, mother's education level, family structure and parents's relationship satisfaction. And finally results are discussed from a cultural perspective.