Onam sürecinde multimedya kullanımının orşiopeksi yapılan hastaların ebeveynlerindeki anksiyete düzeyi üzerindeki etkisinin araştırılması: prospektif randomize kontrollü çalışma
Investigation of the effect of multimedia use in the informed consent process on the anxiety level in the parents of patients undergoing orchiopexy: prospective randomized controlled study
- Tez No: 924760
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI AKIN ŞEKERCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İnmemiş testis, orşiopeksi, anksiyete, depresyon, aydınlatılmış onam, Undescended testes, orchiopexy, anxiety, depression, informed consent
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: İnmemiş testis, erkek yenidoğanların en sık görülen konjenital malformasyonlarından biridir. İnmemiş testisin günümüzde altın standart tedavisi olan orşiopeksi ise çocuk ürolojisinde en sık yapılan ameliyatlardandır. Çocuğu ameliyat sürecine hazırlanan ebeveynlerin anksiyete düzeylerinin arttığı bilinmektedir. Literatürde cerrahi öncesi onam sürecinde multimedya araçları ile bilgilendirme yapılmasının ebeveynlerdeki kaygı düzeylerini azaltabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda orşiopeksi yapılan hastaların ebeveynlerine animasyonlarla zenginleştirilerek hazırlanmış video multimedya ile bilgilendirme yapılmasının, ebeveynlerin anksiyete ve depresyon düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15.12.2023 ile 15.10.2024 tarihleri arasında kliniğimizde orşiopeksi yapılması planlanan çocuklar ve çocukların bakımdan sorumlu olan ebeveynleri dahil edildi. Daha önce ürolojik cerrahi (sünnet dışında) yapılmış olan hastalar, orşiopeksinin yanında sünnet dışında ek ürolojik cerrahi uygulanması planlanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilecek hastalar“https://www.randomizer.org/”kullanılarak 2 gruba randomize edildi. 1. Gruptaki hastaların ebeveynlerine cerrahiden üç gün önce Standart Onam Formu verildi ve Standart Sözel Bilgilendirme yapıldı; 2. Gruptaki hastaların ebeveynlerine ise cerrahiden üç gün önce Standart Onam Formu verilmesine ve Standart Sözel Bilgilendirme yapılmasına ek olarak tarafımızca hazırlanmış, inmemiş testis ve orşiopeksi hakkında bilgilendirmeler içeren yaklaşık 6 dakikalık video izletildi. Her iki gruptaki ebeveynlere cerrahiden bir gün önce ve cerrahi sonrası birinci hafta yapılan kontrolde HADS (Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), STAI FORM Tx-1 ve STAI FORM Tx-2 formları doldurtuldu ve her iki gruba ait verilerin kıyaslanması planladı. Bulgular: Dahil edilme kriterlerini sağlayan 74 hasta randomize edildi. Çocukların en küçüğü 1 yaşında, en büyüğü 13 yaşında olmak üzere ortanca yaşları 5,5 yıldı. 26 hastanın (%35,1) daha önce hastane yatış öyküsü, 19 hastanın (%25,7) ise sünnet dışında geçirilmiş operasyon öyküsü vardı. Hastalardan 36 tanesi (%48,6) sünnetli, 38 tanesi (%51,4) ise sünnetsizdi. Hastalardan 34'üne sağ orşiopeksi, 23 hastaya sol orşiopeksi, 15 hastaya ise bilateral orşiopeksi yapıldı. Hastaların ortanca yatış süresi 1 gündü. Bakımdan sorumlu ebeveyn olarak 55 hastanın (%74,3) annesi, 19 hastanın (%25,7) ise babası çalışmaya dahil edildi. Ebeveynlerin ortalama yaşı 35,97(+/- 6,69) yıldı. Randomizasyon sonrası her iki grubun tanımlayıcı özellikleri arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Tüm hastaların preoperatif ve postoperatif anksiyete ve depresyon ölçeklerinden elde edilen skorlar karşılaştırıldığında STAI-II hariç tüm skorlarının istatistiksel anlamlı şekilde ameliyat sonrası azaldığı saptandı. Video ile bilgilendirme yapılan ebeveynlerin (n:37) preoperatif HADS-T, BAÖ ve STAI-I skorlarının standart bilgilendirme yapılanlara göre (n:37) istatistiksel anlamlı şekilde daha düşük olduğu görüldü. Postoperatif testlerde ise HADS-D ve STAI-I skorları videolu bilgilendirme yapılan grupta istatistiksel anlamlı şekilde daha düşük saptandı. Preoperatif ve postoperatif STAI-II skorları her iki grupta benzer bulundu. Eğitim düzeyi arttıkça video ile bilgilendirme yapılmasının daha etkin olduğu saptandı. Sünnetli veya sünnetsiz olma durumunun, geçirilmiş operasyon öyküsü olmasının, daha önce hastane yatışı öyküsü olmasının ebeveynlerdeki anksiyete ve depresyon üzerine etkisi olmadığı saptandı. Bilateral inmemiş testisi olan grupta ebeveynlerin preoperatif HADS-A, postoperatif HADS-T, postoperatif HADS-A ve postoperatif BAÖ skorlarının tek taraflı inmemiş testisi olan gruba göre istatistiksel anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. Video ile bilgilendirme yapılmasının hiçbir parametre üzerine olumsuz etkisi görülmedi. Sonuç: Ameliyat öncesi aydınlatılmış onam formu ile birlikte video ile bilgilendirme yapılmasının orşiopeksi yapılan hastaların ebeveynlerinin anksiyete ve depresyon düzeyleri üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca video ile bilgilendirme yapılmasının herhangi bir olumsuz etkisine rastlanmamıştır. Ameliyat öncesi standart bilgilendirmenin yanında video ile bilgilendirme yapılmasının aydınlatılmış onam sürecine katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Undescended testis is one of the most frequent congenital malformations of male newborns. Orchiopexy, which is the gold standard treatment of undescended testis today, is one of the most common operations performed in pediatric urology. It is known that the anxiety levels of parents increase when their child is preparing for surgery. In the literature, there are studies showing that providing information with multimedia tools during the preoperative consent process may reduce anxiety levels in parents. In our study, it was aimed to investigate the effect of informing the parents of patients undergoing orchiopexy with video multimedia including animations on the anxiety and depression levels of the parents. Materials and Methods: Children scheduled to undergo orchiopexy in our clinic between 15/12/2023 and 15/10/2024 and parents who were primary caregivers were included in the study. Exclusion criteria were: children with previous urological surgery (other than circumcision), those requiring additional urological procedures (other than circumcision). Patients to be included in the study were randomized into 2 groups using“https://www.randomizer.org/.”. The parents of the patients in Group 1 were given the Standard Informed Consent Form and Standard Verbal Information three days before the surgery; the parents of the patients in Group 2 received the Standard Informed Consent Form and Standard Verbal Information three days before the surgery and were shown a 6-minute video prepared by us containing detailed information about undescended testis and orchiopexy procedure. Parents in both groups filled out HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale), Beck Anxiety Inventory (BAI), STAI FORM Tx-1 and STAI FORM Tx-2 forms one day before the surgery and the first week after surgery, and a comparison of the data of both groups was planned. Results: Seventy-four patients who met the inclusion criteria were randomized. The children's ages ranged from 1 to 13 years, with a median age of 5.5 years. A history of prior hospitalization was noted in 26 patients (35.1%), while 19 patients (25.7%) had undergone surgeries other than circumcision. Thirty-six patients (48.6%) were circumcised, and 38 patients (51.4%) were uncircumcised. Right orchiopexy was performed in 34 patients, left orchiopexy in 23 patients, and bilateral orchiopexy in 15 patients. The median length of hospitalization was 1 day. The mothers of 55 patients (74.3%) and the fathers of 19 patients (25.7%) were included in the study as the responsible parents. The mean age of the parents was 35.97 (+/- 6.69) years. There was no statistical difference between the descriptive characteristics of both groups after randomization. When the scores obtained from preoperative and postoperative anxiety and depression scales of all patients were compared, it was found that all scores except STAI-II decreased statistically significantly postoperatively. Parents in the video-informed group (n=37) had statistically significantly lower preoperative HADS-T, BAI, and STAI-I scores than those in the standard information group (n=37). Postoperatively, HADS-D and STAI-I scores were significantly lower in the video-informed group. Preoperative and postoperative STAI-II scores were similar in both groups. It was found that providing information via video was more effective as the level of education increased. Factors such as circumcision status, history of previous surgery or previous hospitalization did not affect parental anxiety or depression levels. It was seen that the preoperative HADS-A, postoperative HADS-T, postoperative HADS-A and postoperative BAI scores of the parents were statistically significantly higher in the group with bilateral undescended testes compared to the group with unilateral undescended testes. No adverse effects of video-based information were identified for any parameter. Conclusion: It was found that providing preoperative multimedia video information in addition to the routine written consent forms improved the anxiety and depression levels of the parents whose children undergoing orchiopexy. In addition, no negative effect of the video information was found. We think that providing information by video in addition to standard preoperative consent forms may contribute to the informed consent process.