Ülseratif kolit hastalarında hastalık aktivitesinin solunum fonksiyonları ve obstruktif uyku apne sendromu ile ilişkisi
The relationship between disease activity, pulmonary functions and obstructive sleep apnea syndrome in patients with ulcerative colitis.
- Tez No: 924875
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, hastalık aktivitesi, solunum fonksiyonları, obstrüktif uyku apne sendromu, Ulcerative colitis, disease activity, pulmonary functions, obstructive sleep apnea syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, ülseratif kolit hastalık aktivitesi ile solunum fonksiyonları ve obstrüktif uyku apne sendromu arasındaki ilişki retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 20 Ekim 2023-20 Ekim 2024 arasında hastanemize başvuran 55 ülseratif kolit hastası ve 55 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların nefes darlığı (MMRC skoru) ve öksürük semptomları kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek görüldü. Ayrıca, yüksek Mayo skorlu hastalarda MMRC skoru ve nefes darlığı semptomları daha yüksekti. Solunum fonksiyon testlerinde yalnızca MMEF25-75 değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre düşük bulunarak küçük hava yolu obstrüksiyonu düşündürdü. Biyolojik tedavi alanhastalarda FEV1 %B/P değerleri anlamlı şekilde daha yüksekti. Laboratuvar analizlerinde, hastalarının CRP, sedimantasyon ve trombosit seviyeleri kontrol grubundan yüksek, glukoz ve hemoglobin düzeyleri ise kontrol grubunda daha yüksekti. Şiddetli hastalık grubunda CRP, sedimantasyon, trombosit, nötrofil, total demir bağlama kapasitesi ve transferrin seviyeleri daha yüksek, demir ve transferrin satürasyonu daha düşüktü. Altı dakika yürüme testinde, hastaların yürüme mesafesi kontrol grubundan düşük bulundu. Endoskopik skor, hastalık aktivitesi ve tutulum yerlerine göre yapılan değerlendirmelerde altı dakika yürüme testi sonuçları açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi. Berlin anketi sonuçlarına göre, hastaların kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek apne riski taşıdığını gösterdi.Şiddetli aktivite, pankolit ve ekstansif kolit tutulumunda apne riski daha yüksekti.Mayo skoru ile apne riski arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Ülseratif kolitin sistemik inflamasyon ve metabolik süreçlerle solunum fonksiyonlarını, fiziksel kapasiteyi ve apne riskini etkilediği görülmüştür. Bu,ülseratif kolit yönetiminde multidisipliner yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the relationship between disease activity in ulcerative colitis , pulmonary functions, and obstructive sleep apnea syndrome .Materials and Methods: A total of 55 ulcerative colitis patients and 55 healthy individuals who applied to our hospital between October 20, 2023, and October 20,2024, were included in the study. Results: Dyspnea (MMRC score) and cough symptoms were significantly higher in the patient group compared to the control group. Moreover, patients with higher Mayo scores had increased MMRC scores and dyspnea symptoms. Pulmonary function tests showed that only MMEF25-75 values were lower in the patient group compared to the control group, indicating small airway obstruction. Patients receiving biological therapy had significantly higher FEV1 %B/P values. Laboratory analyses revealed that CRP, sedimentation rate, and platelet levels were significantly higher in the patient group, while glucose and hemoglobin levels were higher in the control group. Among patients with severe disease activity, CRP, edimentation, platelet, neutrophil, total iron-binding capacity, and transferrin levels were elevated,whereas iron and transferrin saturation levels were reduced. The six-minute walk test demonstrated shorter walking distances in the patient group compared to the control group. However, there were no significant differences in the six-minute walk test results based on endoscopic scores, disease activity, or disease extent. According to the Berlin questionnaire, the risk of apnea was significantly higher in the patient group compared to the control group. Apnea risk was elevated in patients with severe disease activity, pancolitis, and extensive colitis. A significant association was observed between the Mayo score and apnea risk. Conclusion: Ulcerative colitis adversely affects pulmonary functions, physical capacity, and the risk of obstructive sleep apnea through systemic inflammation and metabolic processes. These findings highlight the importance of a multidisciplinary approach in the management of ulcerative colitis.