Understanding the Somali conflict: Root causes and the role of external actors
- Tez No: 925054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMALA VALIYEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Somali Çatışması, Dış Müdahale, Siyasi Parçalanma, Ekonomik Dışlanma, Kaynak Rekabeti, Barış İnşa Çabaları
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Somali çatışmasının temel nedenlerini ve dış aktörlerin bu çatışmanın seyrini şekillendirmedeki rolünü, uzun süreli istikrarsızlığa katkıda bulunan faktörlerin karmaşık etkileşimini anlamaya odaklanarak ele almaktadır. Çatışmanın dinamikleri ve uluslararası müdahalelere ilişkin geniş bir literatürden yararlanan araştırma, çatışmanın kökenlerini inceleyerek General Mohammed Siad Barre rejiminin 1991'deki çöküşüne kadar uzanan bir analiz sunmaktadır. Araştırma, siyasi parçalanma, ekonomik dışlanma, kaynak rekabeti ve kabile çatışmaları gibi çatışmayı tetikleyen sosyo-politik, ekonomik ve çevresel unsurlara dikkat çekmektedir. Çalışma, ayrıca uluslararası aktörlerin, bölgesel ve küresel güçlerin, çatışmanın ilerlemesi ve çözüm çabaları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu aktörlerin motivasyonlarını, stratejilerini ve sonuçlarını analiz ederek, dış müdahalelerin hem gerilimi artırıcı hem de barış için potansiyel yollar sunucu etkilerini vurgulamaktadır. Araştırma, on yıllar boyunca yürütülen önemli barış inşa çabalarını değerlendirerek, bu girişimlerden çıkarılan dersleri ve başarı ile başarısızlıkların nedenlerini ortaya koymaktadır. Bu derinlemesine inceleme aracılığıyla çalışma, Somali'de sürdürülebilir barışa ulaşmanın zorluklarına ışık tutmakta ve hem içsel şikayetlerin hem de dış baskıların ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bulgular, çatışmanın derin köklere sahip ve çok boyutlu olmasına rağmen çözülebilir olduğunu göstermektedir. Sonuç bölümü, paydaşlar arasında iş birliğini teşvik etmeyi amaçlayan uygulanabilir bir dizi öneri sunmakta ve Somali'nin benzersiz bağlamını anlamaya dayalı istikrar çabalarını yönlendirecek gelecekteki araştırma alanlarını belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
This study delves into the root causes of the Somali conflict and examines the role of external actors in shaping its trajectory, with a focus on understanding the complex interplay of factors that have contributed to prolonged instability. Drawing from an extensive body of literature on the dynamics of the conflict and international interventions, the research provides a comprehensive analysis of the conflict's origins, tracing them back to the collapse of General Mohammed Siad Barre's regime in 1991. It highlights the socio-political, economic, and environmental drivers of the conflict, such as political fragmentation, economic marginalization, resource competition, and clan rivalries. The study further investigates the influence of international actors, including regional and global powers, on the conflict's progression and attempts at resolution. By examining their motivations, strategies, and consequences, it underscores the dual impact of external interventions in both exacerbating tensions and offering potential pathways for peace. The research also evaluates key peacebuilding efforts undertaken over the decades, identifying lessons learned from their successes and failures. Through this nuanced exploration, the study sheds light on the profound challenges of achieving sustainable peace in Somalia, emphasizing the importance of addressing both domestic grievances and external pressures. The findings suggest that while the conflict is deeply rooted and multifaceted, it is not beyond resolution. The concluding chapter presents a set of actionable recommendations aimed at fostering a collaborative approach among stakeholders to achieve lasting peace. It also identifies critical areas for future research, ensuring that efforts to stabilize Somalia are informed by a thorough understanding of its unique context.