مدى التزام المؤسّسات الماليّة الإسلاميّة بمعايير الإفصاح المحاسبيّة أيوفي:وأثرها في الاستقرار الماليّ: قَطَر أنموذجاً
İslami finans kurumlarının AAOIFI'nin muhasebe standartlarına uyum düzeyi ve uyumun finansal istikrara olan etkisi: Katar örneği
  1. Tez No: 925206
  2. Yazar: HICHAM ABDULWAHAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID ALAZAKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Şeriat Muhasebe Standartları, Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI), Katar İslami Finans Kurumları, Finansal İstikrar, Islamic Accounting Standards, Accounting and Auditing Organization (AAOIFI), Qatari Islamic Financial Institutions, Financial Stability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
İslam Hukukuna göre muhasebe açıklama standartlarının uygulanmasının İslami Finansal kuruluşlara istikrarın sağlanmasında olan etkisi çalışmada ele alınmaktadır. Bu doğrultuda standartların tanımı, İslami Finansal Kuruluşların istikrar endeksleri ve ilgili standartların uygulanmasının karar vericiler nezdinde finansal tabloların güvenirliliğini artırmasında oynadığı rol ele alınmaktadır. Son olarak açıklama standartlarına bağlılığın önemi ve ilgili kuruluşlarda finansal istikrara olan etkisi hususunda tavsiyeler verilmektedir. Çalışma, 2018-2022 yılları arasında İslami Finansal Kuruluşların çıkarmış olduğu mali tabloların bilgilerini analiz sürecinden geçirerek betimleyici yöntem kullanmaktadır. Bunun yanı sıra İslami Finansal Kuruluşlardan elde edilen verilerden hareketle veri analizi ve sonuç değerlemesi yöntemlerini kullanan analitik-tümdengelim yöntemine de başvurulmaktadır. Çalışma, İslami Finansal Kuruluşların standartlara bağlı kalmasında finansal istikrara ulaşılması açısından pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşmaktadır. Çalışma, İslami finans kurumlarının taahhütlerinin finansal istikrar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldu.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of adherence to Islamıc Accountıng disclosure standards on achieving stability for Islamic financial institutions, through identifying these standards in addition to identifying financial stability indicators for Islamic financial institutions, in addition to clarifying the important role of adherence to disclosure standards in achieving the quality of financial statements and increasing their credibility with decision makers. In addition to providing a set of recommendations regarding compliance with disclosure standards for financial institutions and their impact on the financial stability of these institutions. The study used the descriptive approach by describing and analyzing the data of the study sample and analyzing the financial statements issued by Islamic financial institutions, the study sample, for the period (2018-2022). In addition to relying on the analytical-deductive approach by relying on the methods used to interpret and analyze the data and values of the results that are extracted from the data of Islamic financial institutions. The study found a positive impact of the commitment of Islamic financial institutions on financial stability.