Uyanık kraniotomi ile operasyona alınan hastaların perioperatif deneyimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of perioperative experiences of patients undergoing awake craniotomy
  1. Tez No: 925242
  2. Yazar: MEHMET BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK AKÇA, ÖĞR. GÖR. ÖZGE ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Uyanık kraniotomi, tümör cerrahisi, hasta deneyimleri, Awake craniotomy, tumor surgery, patient experiences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Uyanık kraniotomi, hastanın cerrahi süresince ya da cerrahinin belli bir kısmında tamamen uyanık olduğu intrakraniyal açık cerrahi girişim olarak tanımlanabilir. Düşük dereceli glial tümör rezeksiyonunda altın standart cerrahi yöntem haline gelmiştir. Hastaların deneyimleri, uyanık kraniotomi tekniğinin geliştirilmesi ve hasta bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi için önemlidir. Bu çalışmada çok yaygın uygulanmayan bir prosedür olan 'uyanık kraniotomi' işlemi ile opere edilen hastaların memnuniyet ve deneyimlerini değerlendirdik. Etik kurul onayı alındıktan sonra, Ocak 2019- Eylül 2023 tarihleri arasında hastanemizde uyanık kraniotomi yöntemiyle ameliyat edilen 60 hastanın verilerine retrospektif ve gözlemsel bir yaklaşımla ulaşıldı. Bu süreçte hastaların demografik bilgileri, perioperatif dönem deneyimleri, genel memnuniyet düzeyleri ve önerileri, anketler ve retrospektif incelemeler yoluyla toplandı. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Çalışma, hastaların büyük bir kısmının cerrahi ekip ile iletişimden memnun olduğunu (%93,3), anestezi ve operasyon hakkında yeterli bilgi aldığını (%98,3), ancak yazılı bilgilendirme materyallerinin yetersiz bulunduğunu (%21,7) ortaya koymuştur. Sonuçlar, operasyon öncesi ve sonrası süreçlerde hasta merkezli bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır ve daha kapsamlı bilgilendirme ve destek süreçlerinin hasta deneyimini iyileştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca, uyanık kraniotominin, cerrahi ekibin multidisipliner bir uyum içinde çalışması ve hastaların işlem boyunca kendilerini güvende hissetmelerinin sağlanması durumunda etkili bir şekilde uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, yazılı bilgilendirme eksikliği ve lokal anestezik enjeksiyonlarının rahatsız edici bulunması gibi iyileştirme alanları tespit edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki uyanık kraniotomi uygulamaları üzerine hasta odaklı veriler sunarak literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, hasta deneyimlerini iyileştirmek için uygulamaların standartlaştırılması ve süreçlerin optimize edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Awake craniotomy can be defined as an intracranial open surgical procedure where the patient remains fully awake during all or part of the surgery. It has become the gold standard surgical approach for the resection of low-grade gliomas. Patient experiences are crucial for improving the awake craniotomy technique and enhancing patient care services. We analyzed data from 60 patients who underwent awake craniotomy at our hospital between January 2019 and September 2023. The study used a retrospective and observational approach. Demographic information, perioperative experiences, overall satisfaction levels, and suggestions were collected through surveys and retrospective reviews. The study revealed that the majority of patients were satisfied with communication with the surgical team (93.3%) and received sufficient information about anesthesia and the operation (98.3%), although they found the written informational materials to be inadequate (21.7%). The results emphasize the importance of a patient-centered approach in pre- and postoperative processes, highlighting that more comprehensive informational and support systems can improve the patient experience. Furthermore, it was concluded that awake craniotomy can be successfully conducted when the surgical team works in multidisciplinary harmony and ensures that patients feel secure throughout the procedure. However, areas for improvement were identified, such as the inadequacy of written informational materials and the discomfort associated with local anesthetic injections. This study provides patient-centered data on awake craniotomy practices in Turkey, contributing significantly to the literature. Standardized practices and optimized processes are essential for enhancing patient satisfaction.