Sosyal bilgilerde çocuktan çocuğa öğretim yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve sosyalleşme becerilerine etkisi
The effect of the child-to-child teaching approach in social studies on students' academic achievements, attitudes and socialization skills
  1. Tez No: 925304
  2. Yazar: FATMA DEMİRKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERYA AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çocuktan çocuğa öğretim yaklaşımı, tutum, sosyalleşme becerisi, akademik başarı, child-to-child teaching approach, social studies attitudes, socialization skills, academic achievement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Sosyal Bilgiler dersinde çocuktan çocuğa öğretim yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve sosyalleşme becerilerine etkisini tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışmada karma yöntemin sıralı açıklayıcı deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Erzurum ili Pasinler ilçesinde yer alan bir devlet okulunda öğrenim gören 6. ve 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Sekiz hafta (24 ders saati) boyunca deney grubunda çocuktan çocuğa öğretim yaklaşımı (ÇÇÖY), kontrol grubunda ise MEB'in önerdiği program kullanılarak dersler işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, sosyal bilgiler tutum ölçeği, sosyalleşme beceri ölçeği, yarı yapılandırılmış görüş formları ve günlükler kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin ön test ve son test karşılaştırmaları için bağımsız örneklemler t testi kullanılmıştır. Toplanan nitel veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve bulgular tema, kod ve frekanslarıyla birlikte tablolar halinde sunularak yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda öğrencilerin akademik başarılarında deney grubu lehine anlamlılık görülmüştür. Sosyal bilgiler dersine yönelik tutum ölçeğinin deney grubu öğrencilerinin tutum ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı fakat deney grubunun, kontrol grubuna kıyasla“İlgi Çekicilik”,“İçerik”,“Etkinlikler”ve“Genel Tutum”boyutlarında anlamlı bulunduğu“Önem”boyutunda ise anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür. Sosyal bilgiler dersinde ÇÇÖY'nin öğrencilerde sosyalleşme becerileri üzerine etkisi ile ilgili sonuçlara bakıldığında ise deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sosyalleşme becerileri ön test ve son test sonuçları arasında tüm boyutlarda anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür. Araştırmanın nitel sonuçlarına bakıldığında ÇÇÖY'nin öğrenciler tarafından genel olarak beğenildiği ve öğrencilerin yöntemin kendilerine akademik, sosyal ve duyuşsal alanlarda katkı sağladığını ifade ettikleri görülmektedir. Ayrıca öğrenciler yöntemle ilgili olumlu ve olumsuz bazı görüşlerde ifade etmişlerdir. Sonuçlar: Araştırma ÇÇÖY'nin öğrencilerin akademik başarılarını arttırmada etkili olduğunu, sosyal bilgiler dersine yönelik olumlu tutum geliştirdiğini ancak yöntemin öğrencilerin sosyalleşme becerilerine belirgin bir katkısının olmadığını göstermiştir. Öğrencilerden elde edilen nitel verilerin sonucunda ÇÇÖY'nin öğrencilere akademik, sosyal ve duyuşsal alanlarda katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effect of the child-to-child teaching approach on students' academic achievement, attitudes towards the course, and socialization skills in the Social Studies course. Method: In this study, the sequential explanatory design of the mixed-method approach was used. The study group consisted of 6th and 7th-grade students attending a public school in the Pasinler district of Erzurum during the spring term of the 2022-2023 academic year. Over a period of eight weeks (24 lesson hours),in the experimental group, the peer-to-peer teaching approach (ÇÇÖY) was implemented.In the control group, the program recommended by the Ministry of National Education (MEB) was followed.In the study, data collection tools included an academic achievement test, a social studies attitude scale, a socialization skills scale, semi-structured interview forms, and diaries.In the study, an independent samples t-test was used to compare the pre-test and post-test results of the quantitative data. The collected nic hand data were analyzed using the content analysis method, and the findings were presented in tables with themes, codes, and frequencies, accompanied by interpretations. Findings: The results of the study revealed a significant difference in students' academic achievement in favor of the experimental group. Regarding the attitude scale toward the social studies course, there was no significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group students. However, the experimental group was found to have significantly higher scores than the control group in the dimensions of“Engagement,”“Content,”“Activities,”and“Overall Attitude,”while no significant difference was found in the“Importance”dimension. When examining the impact of the peer-to-peer teaching approach (ÇÇÖY) on students' socialization skills in the social studies course, no significant difference was found between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups in any dimension. The qualitative results of the study indicate that the Child-to-Child Teaching Approach (ÇÇÖY) was generally well-received by the students, and they expressed that the approach contributed to their academic, social, and emotional development. Additionally, students expressed both positive and negative opinions about the method. Conclusions: The study demonstrated that the peer-to-peer teaching approach (ÇÇÖY) was effective in improving students' academic achievement and fostering a positive attitude toward the social studies course. However, the method did not show a significant contribution to students' socialization skills. Based on the qualitative data obtained from the students, it was concluded that the ÇÇÖY contributed to students' academic, social, and emotional development.