Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of Turkish language and literature teachers' perceptions of efficacy for teaching 21st century skills in terms of various variables
  1. Tez No: 925333
  2. Yazar: MERAL KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, Türk dili ve edebiyatı, öğretmen, yeterlik acaktır, 21st century skills, Turkish language and literature, teacher, efficacy doldurulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik yeterlik algılarının cinsiyet, kıdem, görev yapılan okul türü, hizmet içi eğitime katılma durumu, yaş, mezun olunan fakülte ve mezun olunan bölüm değişkenleri açısından incelenmesidir. Bu amaçla“Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik yeterlik algıları ne düzeydedir?”temel sorusundan hareketle öğretmenlerin yeterlik algılarının söz konusu değişkenler açısından ne şekilde değiştiği incelenmiştir. Yöntem: Araştırmanın yürütülmesinde nicel araştırma desenlerinden betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda Erzurum merkez ve ilçelerinde görev yapan 165 Türk dili ve edebiyatı öğretmeninden“21. yüzyıl Becerileri Öğretimi Ölçeği”kullanılarak veri toplanmıştır. Toplanan verilerin parametrik analiz koşullarını sağladığı tespit edilmiş ve arasındaki farkın anlamlılığını saptamak amacıyla bağımsız örneklemler için t testi ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik yeterlik algılarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, mezun olunan fakülte türüne göre iş birliği alt boyutunda, görev yapılan okul türüne göre teknolojinin faydası ve iş birliği alt boyutunda, mezun olunan bölüm, eğitim düzeyi ve deneyim süresine göre anlamlı farklılık olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar: Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin mezun oldukları fakülte ve bölüm, görev yaptıkları okul türü, eğitim düzeyi ve deneyim süresinin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik yeterlik algıları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the study is to examine Turkish language and literature teachers' perceptions of efficacy towards teaching 21st century skills in terms of gender, seniority, type of school, participation in in-service training, age, faculty of graduation and department of graduation variables. For this purpose, based on the basic question“What is the level of Turkish language and literature teachers' perceptions of efficacy towards teaching 21st century skills?”, it was examined how teachers' perceptions of efficacy change in terms of these variables. Method: Descriptive research design, one of the quantitative research designs, was used in the conduct of the study. In this context, data were collected from 165 Turkish language and literature teachers working in the center and districts of Erzurum by using the“21st Century Skills Teaching Scale”. It was determined that the collected data met the conditions for parametric analysis and t-test for independent samples and One-Factor Analysis of Variance (ANOVA) were performed to determine the significance of the difference. Findings: As a result of the analysis, it was observed that teachers' perceptions of efficacy for teaching 21st century skills did not differ significantly according to the gender variable, there was a significant difference in the cooperation sub-dimension according to the type of faculty graduated, in the sub-dimension of the usefulness of technology and cooperation according to the type of school, and in the sub-dimension of the usefulness of technology and cooperation according to the graduated department, level of education and length of experience. Conclusions: It was concluded that the faculty and department of Turkish language and literature teachers, the type of school they work in, the level of education and the duration of experience are effective on their perceptions of competence for teaching 21st century skills.